Prostreno.cz

Citronový koláč

Recept na dokonalý koláč nejen k odpolednímu čaji, nebo kávě.

Ohodnotit
(8 hlasů)
sun
  • 1h a 35min

    35min příprava

    60min vaření

  • 987 kJ / 236 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy30g
tuky9g

Ingredience na

  • 1.5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 ks kypřícího prášku do pečiva
  • 0.45 hrnku moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce strouhané citronové kůry
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 0.5 hrnku bílého jogurtu
  • 70 ml mléka
  • 70 ml kvalitního oleje
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 3 ks bílků
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce máku
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na ozdobu
  • 1 ks bio citron - kůra nakrájená na nudličky
  • Na polevu
  • 200 g krémového sýra - např.Philadelphia
  • 200 g sýra mascarpone
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • Na vymazání
  • 1 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Kulatou formu vymažte a vysypte moukou, aby byl koláč dost vysoký, použijte menší a vyšší formu.
  3. Do misky prosejte mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr a sůl.
  4. V jiné misce vyšlehejte metličkou moučkový cukr, citronovou kůru, olej, mléko, citronovou šťávu, jogurt, vejce a bílky (z bílku můžete předem vyšlehat sníh, ale není to nutné).
  5. Vzniklou směs smíchejte s prosetou moukou, mákem a vymíchejte hladké těsto.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě 45-50 minut.
  7. Vychladlý koláč potřete polevou a ozdobte nudličkami citronové kůry.
  8. Poleva: Vyšlehejte oba druhy sýra s cukrem, citronovou šťávou a citronovou kůrou dohladka, můžete přidat máslo, pokud chcete krém tužší.

TIP:

Krém můžete vymíchat s jedním plátkem želatiny.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Citronový koláč

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat