Mleté jehněčí maso s chřestem
Jehněčí a kůzlečí maso jsou zapomenuté tradiční suroviny vhodné nejen na Velikonoce. Na jehněčí maso existuje nesčetně variant na jeho přípravu. Vyzkoušejte tento recept na jehněčí s chřestem. Možná přijdete jehněčímu masu na chuť.
-
1h a 45min
45min příprava
60min vaření
-
626 kJ / 149 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy7g
tuky12g
Ingredience na
- 600 g
jehněčího masa
- 6 lžic
olivového oleje
- 3 lžíce
másla
- 1 lžička
soli
- 2 stroužky
česneku
- prolisovaného
- 0.5 lžičky
mletého zázvoru
- 1 lžička
chilli vloček
- 1 ks
menší cibule
- 150 g
hub Shiitake
- 6 stonků
chřestu
- 600 g
vařených brambor
- 1 ks
větší cibule
- 2 lžíce
světlých sezamových semínek
Postup přípravy
- Mleté maso dejte do misky.
- Přidejte lžíci oleje, 4 špetky soli, chilli vločky, prolisovaný česnek, mletý zázvor, velmi jemně nakrájené houby a drobně nakrájenou cibuli. Vše důkladně promíchejte a z hmoty vytvarujte menší kuličky.
- Kuličky uložte na plech vyložený pečícím papírem, potřete je olejem, přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 25-35 minut-podle velikosti kuliček.
- Brambory nakrájejte na malé klínky, větší, oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla, přisypte cibuli a brambory a restujte, až se brambory a cibule opečou dozlatova. Jemně osolte.
- Očištěný chřest nakrájejte na poloviny.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, lžíci oleje, přisypte chřest, sezamová semínka a na mírném ohni 5 minut opékejte. Podle chuti osolte.
- Masové kuličky podávejte s chřestem a bramborami.
TIP:
Pokud nemáte rádi jehněčí maso, použijte mleté vepřové. Místo hub Shiitake můžete použít žampióny.