Prostreno.cz

Pečená jehněčí kýta s červenou cibulí

Recept z jehněčího masa, které si u nás získává stále větší oblibu.

  • 2h a 35min

    35min příprava

    2h a 0min vaření

  • 883 kJ / 211 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny15g
sacharidy5g
tuky15g

Ingredience na

  • 1.5 kg jehněčí kýty bez kostí
  • 6 plátků anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 1.5 lžíce citronové kůry - nastrouhané
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 ks červené cibule
  • 500 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1.5 lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžíce džemu z červeného rybízu
  • Na omáčku
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 ks červené cibule - nakrájené na plátky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 400 ml jehněčího nebo hovězího vývaru

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Do kýty udělejte úzkým nožem tunýlky, v otvoru nožem otáčejte a pak otvory roztáhněte prstem.
  3. Rozmixujte slaninu, česnek, citronovou kůru a polovinu rozmarýnových lístků, osolte a opepřete.
  4. Pomocí prstů napěchujte směs do připravených otvorů.
  5. Zbytek rozmarýnu rozdělte na jednotlivé výhonky a ty nastrkejte do naplněných otvorů, aby lístky koukaly.
  6. Potřete maso máslem a řádně osolte a opepřete. Kýtu můžete ovázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar.
  7. Jehněčí kýtu vložte do pekáčku, podlijte vývarem, kolem masa nasypte nakrájenou cibuli a pečte 15 minut.
  8. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 170 °C a pečte další 1 hodinu a 15 minut.
  9. Mezitím si připravte omáčku k masu. Na směsi másla a oleje opečte cibuli dozlatova. Zaprašte moukou a vzniklou jíšku míchejte 30 sekund.
  10. Zalijte vínem, za stálého míchání přiveďte k varu a nechte svařit na polovinu.
  11. Vlijte vývar, vmíchejte rybízový džem a vařte dalších 5 minut.
  12. Osolte, opepřete a podávejte s jehněčím masem.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    104,20g
  • Sacharidy:

    357,80g
    • Cukry:

      86,94g
  • Tuky:

    341,18g
  • Vláknina:

    76,00g

Aktivita pro spálení: 211 kcal

26

minut jízdy na kole

20

minut běhu

62

minut uklízení



Podobné recepty

Marocké jehněčí

(2 hlasů)
2h a 30min
880 kJ

Jehněčí kotletky se zeleninou

(1 hlasů)
1h a 25min
915 kJ

Jehněčí se špenátem a fazolkami

(1 hlasů)
60min
935 kJ
Více receptů

Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Ohodnoťte recept:
Pečená jehněčí kýta s červenou cibulí

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat