Focaccia s olivami
Tradiční‚ chléb chudých je dnes oblíbenou pochoutkou v luxusních restauracích. Itálii ale můžete zažít i doma – a náležitě si ji vychutnat.
-
1h a 15min
60min příprava
15min vaření
-
936 kJ / 223 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny6g
sacharidy33g
tuky7g
Ingredience na
- K přípravě
- 50 g
černých oliv bez pecek
- nakrájené na plátky
- 1 lžíce
mořské soli
- 80 ml
panenského olivového oleje
- Na těsto
- 500 g
hladké mouky
- 400 ml
vlažné vody
- 0.5 kostky
droždí
Postup přípravy
- V míse smíchejte vlažnou vodu a droždí.
- Postupně přisypávejte mouku, a propracujte, až vznikne hladké těsto.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout.
- Až bude těsto nakynuté, vypracujte z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvořte dvě vyšší placky.
- Vzniklé placky pokapejte olivovým olejem, posypeme mořskou solí, rukama rozetřete a lehce promačkejte, aby se těsto spojilo s olejem a solí.
- Do těsta vtlačte olivy nakrájené na plátky.
- Placky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočinout.
- Pečte v troubě předehřáté na 220 °C přibližně 10-15 minut.