Prostreno.cz

Limetkové lívance

Samotná příprava tradičních lívanců je velmi jednoduchá a navíc - surovinově nenáročná – prakticky všechny složky jsou obvykle v domácnosti „na skladě“.

Ohodnotit
(4 hlasů)
sun
  • 1h a 20min

    45min příprava

    35min vaření

  • 577 kJ / 138 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy19g
tuky4g

Ingredience na

  • K podávání
  • 4 ks bio limetky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • K přípravě
  • 700 ml vlažného mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 ks rozšlehaných vajec
  • 25 g droždí
  • 40 g cukru
  • 2 ks bio limetky - nastrouhaná kůra
  • 2 špetky soli
  • Na vymazání
  • 3 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
  2. Ze dvou omytých limetek nastrouhejte kůru. Ze 2 limetek vymačkejte šťávu.
  3. Do větší misky prosejte mouku, přilijte vykynutý kvásek, rozšlehaná vejce, zbylé vlažné mléko, nastrouhanou limetkovou kůru a zbytek cukru. Osolte a promíchejte.
  4. Připravené řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).
  5. Kokosové mléko promíchejte s limetkovou šťávou ze 2 limetek a 2 lžícemi moučkového cukru.
  6. Rozehřátý lívanečník nebo pánev jen zlehka potřete olejem, dobře to jde mašlovačkou.
  7. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova.
  8. Podávejte s limetkami nakrájenými na klínky a ochuceným kokosovým mlékem (můžete přidat trochu hrubě nastrouhaného kokosu).
  9. Lívance můžete podávat například s tvarohem, povidly, zakysanou smetanou, nebo prostě jak je máte rádi. Nemusí to být kokosové mléko.

TIP:

Do těsta můžete přidat několik peciček bílé čokolády.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Limetkové lívance

Prostreno.cz

Pro účast v testování se registrujte nebo přihlaste.

Přihlásit se přes Bety Registrovat