Dýňové lasagne
Pokud patříte mezi milovníky dýní, tak dýňové lasagne musíte určitě vyzkoušet, jsou velmi chutné.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
668 kJ / 159 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy22g
tuky4g
Ingredience na
- K přípravě
- 500 g
lasagne
- 1 kg
dýně
- očištěné, bez semínek
- 2 stroužky
česneku
- 150 ml
zeleninového vývaru
- 1 lžíce
olivového oleje
- 3 snítky
čerstvého rozmarýnu
- 50 g
oblíbeného sýra
- 3 špetky
soli
- podle chuti
- 3 špetky
pepře
- podle chuti
- Na omáčku
- 50 g
másla
- 50 g
hladké mouky
- 2 dcl
mléka
- 1 špetka
muškátového oříšku
- podle chuti
- 50 g
oblíbeného sýra
Postup přípravy
- Očištěnou a semínek zbavenou dýni nakrájejte na asi centimetrové kostičky.
- Opláchněte rozmarýn a nasekejte ho najemno.
- Na nepřilnavé pánvi osmahněte na oleji česnek, přidejte nasekaný rozmarýn a krátce osmahněte. Poté česnek vyjměte.
- Do pánve přilijte zeleninový vývar, nechte krátce provonět rozmarýnem a přidejte kostičky dýně. Krátce restujte, aby dýně změkla.
- Připravte si bešamel (suroviny na omáčku): v hrnci rozpusťte máslo, za stálého míchání přidejte mouku a lehce orestujte. Přilijte vlažné mléko, opět za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky, jemně provařte a před sejmutím z plotny přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Do hotového bešamelu vmíchejte nastrouhaný sýr.
- Nyní vezměte zapékací mísu a jako první do ní nalijte vrstvu bešamelu. Na bešamel rozložte lasagne a zakryjte je opět bešamelem. Nyní přidejte vrstvu dýně. Na dýni rozložte lasagne, tentokrát ale ve směru napříč oproti první vrstvě, na ně bešamel a pak dýni. Takto pokračujte dále do vyčerpání surovin. Poslední vrstvu by měla tvořit dýně.
- Nakonec posypte nastrouhaným sýrem a dejte péct do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte přibližně 20 minut.
TIP:
Do lasagní vybírejte spíše aromatické sýry, kvalitní sýr dodá jídlu tu opravdovou chuť.