Zapečené batáty
Struktura běžných brambor, barva a jemně nasládlá chuť podobná karotce či dýni. Sladké brambory – batáty. Vyzkoušejte je zapečené s květákem.
-
1h a 45min
30min příprava
1h a 15min vaření
-
222 kJ / 53 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy7g
tuky2g
Ingredience na
Postup přípravy
- Na oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Květák rozdělte na menší růžičky, nasypte ho do vařící osolené vody a vařte 5 minut. Pak květák sceďte a rozmačkejte ho šťouchadlem na brambory.
- Ke květáku vmíchejte máslo, smetanu a dochuťte ho solí, česnekem a muškátovým oříškem.
- Oloupané batáty nakrájejte na tenká kolečka.
- Na dno vymazané zapékací misky rozprostřete polovinu plátků sladkých brambor a jemně je osolte.
- Na batáty rozprostřete vrstvu připraveného květáku, posypte lístečky tymiánu a nahoru uložte zbytek sladkých brambor, které opět jemně osolte.
- Takto připravené brambory přelijte vývarem.
- Brambory přikryjte a dejte na 40 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Pak brambory odkryjte a pečte ještě 15 minut.