Vánoční štola
Štolu pečte s předstihem, aby se pěkně rozležela a zvláčněla, štola je hodně sladká, plná ořechů, rozinek a kandovaného ovoce.
-
1h a 10min
25min příprava
45min vaření
-
1502 kJ / 359 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny7g
sacharidy46g
tuky15g
Ingredience na
- Na potření
- 120 g
rozpuštěného másla
- 120 g
moučkového cukru smíchaný s 1 vanilkovým cukrem
- Na těsto
- 500 g
hladké mouky
- 1 ks
kypřícího prášku do pečiva
- 1 ks
vanilkového cukru
- 200 g
krupicového cukru
- 2 ks
vajec
- 180 g
změklého másla
- 250 g
tvarohu
- 3 lžíce
rumu
- 100 g
rozinek
- 80 g
nasekaných ořechů
- 100 g
nakrájeného kandovaného ovoce
- 80 g
nakrájeného marcipánu
Postup přípravy
- Z uvedených surovin vypracujte na vále těsto, ze kterého vytvořte dva válečky, položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 40-45 minut.
- Ihned po upečení štolu potírejte rozpuštěným máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta. Pak ji hustě sypte cukrem – měl by se přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu.
- Vychladlé štoly zabalte natěsno do potravinářské folie, nebo alobalu a nechte 2 týdny uležet.