Kachní prsa se šalotkou a hříbky
Kachní maso je velmi chutné, kůže, která obsahuje hodně tuku slouží i k tomu, aby maso zůstalo šťavnaté. Omáčka s portským vínem, houbami a šalotkou maso skvěle doplní.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
305 kJ / 72 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy6g
tuky4g
Ingredience na
- K podávání
- 250 g
hříbků
- nebo hnědých žampiónů
- 2 stroužky
česneku
- 2 lžíce
oleje
- 1 lžíce
másla
- 8 ks
hodně malých šalotek
- stejně velkých
- 180 ml
Portského vína
- K přípravě
- 2 ks
kachních prsou
- 0.5 lžičky
soli
- 4 špetky
mletého pepře
Postup přípravy
- Houby nakrájejte na plátky.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla, přidejte šalotky, nakrájené houby a vše krátce orestujte.
- Přidejte oloupaný, nakrájený česnek, podle chuti osolte, opepřete, zalijte vínem a duste, až se voda z hub a víno z části zredukuje.
- Kůži kachních prsou nařízněte ostrým nožem do mřížky a maso osolte a opepřete.
- Maso položte do pánve bez oleje kůži dolů. Na mírném ohni pečte podle velikosti přibližně 8-10 minut.
- Předehřejte troubu na 170 °C.
- Prsa otočte a opékejte další 2–3 minuty. Do masa nepíchejte vidličkou.
- Potom maso přendejte do pekáčku kůží nahoru a dopečte 8–10 minut v troubě tak, aby maso zůstalo šťavnaté a nevysušené.
- Můžete také použít pánev vhodnou na pečení v troubě, nemusíte pak maso přendávat do pekáčku.
- Před podáváním maso nakrájejte na plátky a podávejte se šalotkou a houbami.