Kapr na zázvoru
Kapr připravený podle receptu na ryby v asijském stylu.
-
1h a 5min
30min příprava
35min vaření
-
1145 kJ / 273 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy3g
tuky25g
Ingredience na
- K podávání
- 1 ks
limetky
- K přípravě
- 1 kg
vykuchaného kapra
- 1 lžička
soli
- 3 stonky
citronové trávy
- 1 ks
čerstvého zázvoru
- přibližně 4 cm
- 2 lžíce
sezamového oleje
- nebo olivový olej
- 1 lžíce
tmavých sezamových semínek
- 2 lžíce
vody
- 2 stroužky
česneku
- 1 lžíce
rybí omáčky nebo ústřicové omáčky
- 2 lžíce
sojové omáčky
- 4 snítky
koriandru
- 3 ks
tenké plátky másla
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V misce smíchejte rybí omáčku, sójovou omáčku a sezamový olej.
- Přidejte 2 lžíce vody a sezamová semínka. Dejte stranou.
- Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky.
- Oloupaný zázvor nakrájejte na tenké plátky.
- Odstraňte vnější listy stonků citronové trávy a nakrájejte je na proužky.
- Na obou stranách povrchu ryby udělejte mělké zářezy.
- Do zářezů vložte kousky citronové trávy, plátky česneku a plátky zázvoru.
- Pokud vám zbudou kousky citronové trávy, zázvor a česnek nasypte je na dno zapékací misky, nebo pekáčku.
- Kapra potřete připravenou sójovou omáčkou, rybu osolte a položte do zapékací misky, nebo pekáčku.
- Přidejte snítky koriandru, na kapra položte plátky másla, podlijte malým množstvím vody (přibližně 150 ml) a kapra dejte na 25-35 minut do trouby (podle velikosti ryby).
- Podávejte s klínky limetky.
TIP:
Citronovou trávu můžete nahradit strouhanou citronovou kůrou. V tomto receptu 1.5 lžíce.