Prostreno.cz

Jablková žemlovka z mazance

Zbyl vám doma mazanec, vánočka nebo rohlíky? Z toho všeho můžete udělat chutný sladký oběd nebo večeři - šťavnatou žemlovku s jablky.

  • 40min

    20min příprava

    20min vaření

  • 774 kJ / 185 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy32g
tuky5g

Ingredience na

  • 1 ks mazance - cca 500 g, můžete použít i vánočku
  • 6 ks středních jablek
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 balení tvarohu
  • 1/2 l mléka
  • 1 ks vejce
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 hrst nasekaných mandlí
  • máslo na polití a ozdobu

Postup přípravy

  1. Mazanec nakrájejte na plátky asi 1,5cm silné. Do misky dejte 3/4 mléka, zamíchejte do něj vaječný bílek. Žloutek přidejte k tvarohu a dvěma lžícím cukru. Přilejte trochu mléka a promíchejte. Tvarohová hmota musí být lehce tekutá. Pro lepší chuť do ní přidejte jeden vanilkový cukr.
  2. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte, promíchejte se skořicí.
  3. Do plechu dejte na dno trochu másla a rozetřete. Plátky mazance namáčejte v mléce s bílkem a vrstvěte na plech střídavě s jablky, jablka vždy potřete tvarohem. Nakonec posypte vanilkovým cukrem, nasekanými mandlemi a nahoru dejte pár hoblinek másla.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
  5. Hotová žemlovka se může polít rozpuštěným máslem a případně docukrovat, ale pozor mazanec je sám o sobě sladký.

TIP:

Mazanec můžete nahradit vánočkou nebo klasicky rohlíky.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jablková žemlovka z mazance

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat