Prostreno.cz

Losos s holandskou omáčkou

Chcete svůj protejšek potěšit sváteční večeří? Pak je grilovaný losos s lahodnou holandskou omáčkou to pravé. Je pak už jen na vás, jakou odměnu si za svůj kulinářský kousek vyžádáte.

Ohodnotit
(26 hlasů)
  • 35min

    20min příprava

    15min vaření

  • 779 kJ / 186 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy6g
tuky10g

Ingredience na

  • 4 ks filetů z lososa
  • 6 ks brambor
  • 1/2 hlávky brokolice
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • citron na pokapání
  • Na omáčku
  • 150 ml bílého vinného octa
  • 2-3 lžíce čerstvých bylinek - nasekaného čerstvého kopru, petrželky nebo estragonu
  • 3 ks žloutků
  • 150 g rozehřátého másla
  • štáva z citronu
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte holandskou omáčku. Ocet s bylinkami a pepřem svařte v hrnci na poloviční objem (pokud chcete mít hladkou omáčku, ochucený ocet zceďte).
  2. Ve vodní lázni metlou prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud nevznikne lehká, nadýchaná pěna. Postupně přilévejte rozpuštěné máslo a dále šlehejte, dokus směs nezhoustne. Pokud je omáčka příliš hustá (ideálně by měla téct ze lžíce) nařeďte ji trochou vody. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  3. V osolené vodě uvařte oloupané brambory a vedle na páře připravte brokolici. Plátky lososa pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou, osolte a opeřete. Opékejte na grilu nebo na mřížce 2-3 minuty z každé strany.
  4. Lososa podávejte s bramborem a růžičkami brokolice - vše zalité teplou holandskou omáčkou.

TIP:

Holandská omáčka se skvěle hodí také k vařenému chřestu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toasty s rajčaty

(23 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(12 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Losos s holandskou omáčkou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat