Prostreno.cz

Polévka z topinamburu

Topinambury se dají v kuchyni použít na přípravu polévky stejně jako brambory.

Ohodnotit
(11 hlasů)
  • 60min

    20min příprava

    40min vaření

  • 469 kJ / 112 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny3g
sacharidy10g
tuky7g

Ingredience na

  • 500 g topinambur
  • 100 g celeru
  • 1 ks cibule
  • 50 g másla
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 300 ml smetany
  • 40 g sušených hub
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky čerstvě namletého pepře

Postup přípravy

  1. Houby namočte na 30 minut do vody.
  2. Hlízy topinambur oloupejte a nakrájejte na menší kousky, oloupaný celer nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky.
  3. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte topinambury, celer a zeleninu osmahněte. Zalijte vývarem a vařte 20 minut.
  4. Scezené, nasekané houby orestujte pomalu na oleji.
  5. Uvařenou polévku rozmixujte, přidejte 150 ml smetany, podle chuti osolte a opepřete, povařte 10 minut.
  6. Asi 150 ml smetany našlehejte.
  7. Polévku podávejte s kopečkem šlehačky a orestovanými houbami. Houby můžete použít i čerstvé.

TIP:

Topinambury. Je to výborná potravina pro diabetiky. Obsahuje totiž 16% inulinu, tedy cukru dobře snášeného právě nemocnými s diabetes. Také v nich najdeme vitamíny A, B, C, D a vlákninu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(13 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(20 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Polévka z topinamburu

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat