Lilek zapečený se sýrem
Zapečený lilek prokládaný sýrem a rajčaty.
-
1h a 16min
1min příprava
1h a 15min vaření
-
392 kJ / 93 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny4g
sacharidy4g
tuky6g
Ingredience na
- 1,2 kg
lilku
- 80 ml
rostlinného oleje
- 2 plechovky
loupaných rajčat
- á 400 g
- 4 lžíce
olivového oleje
- 4 špetky
soli
- 300 g
mozzarelly
- 8-10 ks
čerstvých lístků bazalky
- 1 lžíce
másla
- 150 g
strouhaného parmazánu
- Na obalení
- 50 g
hladké mouky
Postup přípravy
- Omyté lilky nakrájejte na kolečka, osolte a dejte je na 30 minut až jednu hodinu odpočinout.
- Pak lilek opláchněte pod tekoucí vodou, osušte, obalte v hladké mouce a opečte na rostlinném oleji dočervena. Opečené nechte okapat na papírové utěrce.
- Scezená rajčata pokrájejte nahrubo.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rajčata. Osolte a vařte asi 20 minut, až se omáčka zredukuje na polovinu a zhoustne.
- Do zapékací misky vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě, přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou nakrájené mozzarelly, posypte parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Pak postup zopakujte, nahoře bude lilek posypaný sýrem.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a zapékejte asi 35 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát.