Prostreno.cz

Candát s brusinkovo-čočkovým kari

Skvělý recept na přípravu candáta s čočkou.

Ohodnotit
(7 hlasů)
  • 1h a 30min

    20min příprava

    1h a 10min vaření

  • 766 kJ / 183 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy22g
tuky6g

Ingredience na

  • 200 g čočky
  • 1 ks velké mrkve
  • 2 stonky celerové natě
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce olivový olej
  • 1 ks hřebíčku
  • 1 ks bobkového listu
  • 2-3 lžičky kari koření
  • 5 lžic vermutu Noilly Prat - nebo jiné značky
  • 250 ml zeleninového vývaru - může být i z kostky
  • 200 ml smetany
  • 20 g vlašských ořechů
  • 3 špetky soli
  • 3 špetky čerstvě mletého černého pepře
  • 80 g sušených brusinek
  • 500 g filé z candáta s kůží

Postup přípravy

  1. Vařte čočku ve vodě asi 25 až 30 minut doměkka.
  2. Oloupejte mrkev a pokrájejte ji nadrobno, omyjte a na jemno pokrájejte celerovou nať, oloupejte a na jemno pokrájejte cibuli.
  3. V hrnci rozpalte lžíci oleje hřebíčkem propíchněte bobkový list a osmahněte ho v oleji s cibulí, mrkví a celerovou natí.
  4. Stáhněte plamen, zaprašte kari a lehce zasmahněte.
  5. Zvyšte plamen, zastříkněte vermutem Noilly Prat a přelijte vývarem, vařte pod pokličkou asi 10 minut a poté vyjměte bobkový list a hřebíček.
  6. Přidejte smetanu a vařte ještě 5 minut.
  7. Nasekejte vlašské ořechy a krátce je nasucho opražte v malém rendlíku.
  8. Slijte čočku a spolu s oříšky ji přidejte ke kari omáčce, ochuťte solí, pepřem a zamíchejte do směsi brusinky.
  9. Filety z platýze opláchněte, osušte a nakrájejte na přiměřené porce.
  10. V pánvi rozpalte zbylý olej a filety opékejte 2–3 minuty po straně s kůží, otočte a opékejte ještě 1–2 minuty.
  11. Filé ochuťte solí, pepřem, naaranžujte je na čočkovou směs a podávejte ozdobené lístky celeru, pokud chcete.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Candát s brusinkovo-čočkovým kari

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat