Zmrzlinová želva
Připravte dětem na oslavu zmrzlinovou želvu.
-
6h a 40min
6h a 0min příprava
40min vaření
-
1330 kJ / 318 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny5g
sacharidy35g
tuky17g
Ingredience na
- 1.5 l
vanilkové zmrzliny
- 1 kelímek
čokoládové zmrzliny
- 2 ks
ovocných čoček
- a čokoládová poleva na oči
- 4 ks
sušenek miňonky
- na nohy
- 8 lžic
rozpuštěného másla
- 160 g
hladké mouky
- 80 g
moučkového cukru
- 1 lžička
prášku do pečiva
- 1 špetka
soli
- 1 ks
vejce
- 1 ks
žloutku
- 80 ml
mléka
- 1 lžička
vanilkového extraktu
- 1 hrst
hrubé mouky
- na vysypání
- Na vymazání
- 1-2 lžíce
másla
Postup přípravy
- Plech nebo tác, který se vejde do mrazáku, vyložte potravinářskou fólií.
- Naběračkou na zmrzlinu na něj vytvarujte třicet kopečků vanilkové, zmrzliny. Přidejte kopeček čokoládové a dejte minimálně na hodinu do mrazáku.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Máslem vymažte a hrubou moukou vysypte ohnivzdornou mísu o objemu zhruba litr a čtvrt.
- Do jiné mísy prosejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a promíchejte, přidejte vajíčka, žloutek, mléko, vanilkový extrakt a opatrně promíchejte.
- Nakonec co nejrychleji vmíchejte máslo. Těsto přelijte do mísy a pečte třicet až pětatřicet minut.
- Nechte zchladnout. Korpus dvakrát až třikrát horizontálně prořízněte a promažte vrstvou zmrzliny.
- Širší mísu o objemu tři litry vyložte potravinářskou fólií a dno i boky vyskládejte kopečky zmrzliny.
- Doprostřed dejte naplněný korpus (rovnou stranou nahoru) a vršek zamázněte zmrzlinou. Přetáhněte fólií a dejte na čtyři hodiny do mrazáku.
- Těsně před oslavou mísu vyndejte z mrazáku a krunýř vyklopte na servírovací talíř.
- Z kopečku čokoládové zmrzliny udělejte hlavu, z ovocných čoček s kapkou čokoládové polevy oči a z miňonek nohy. Rychle podávejte.