Prostreno.cz

Kynutá štola plněná americkými brusinkami

Recept na výbornou štolu. Místo tvarohové náplně připravte náplň brusinkovou.

Ohodnotit
(11 hlasů)
  • 1h a 35min

    1h a 10min příprava

    25min vaření

  • 1034 kJ / 247 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny8g
sacharidy37g
tuky6g

Ingredience na

  • 550 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 2 ks vajec
  • 1 kostka droždí (42g)
  • 5 lžic mléka na potření
  • Na náplň
  • 100 g amerických sušených brusinek
  • 4-5 lžíce meruňkové šťávy
  • 200 g marcipánu
  • Na ozdobu
  • 100 g mandlových lupínků

Postup přípravy

  1. Mouku nasypte do misky a doprostřed udělejte důlek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Rozmíchané droždí vlijte do důlku a smíchejte s trochou mouky. Přikryté nechte na teplém místě asi 15 minut kynout. Přidejte cukr, vejce a hnětacími metlami vše zpracujte. Těsto má být hladké a vláčné. Nechte ještě asi 40 minut kynout. 


  2. Brusinky najemno pokrájejte. Marcipán taktéž a smíchejte ho s meruňkovou šťávou. Vymíchejte hladkou směs a přidejte brusinky. 


  3. Těsto znovu dobře prohněťte a vyválejte do obdélníku o velikosti zhruba 30 x 50 cm. Těsto podélně rozřízněte na tři pruhy. Na ně naneste marcipánovou směs s brusinkami a srolujte do válečků. Jednotlivé válečky spleťte jako vánočku. Její konce pečlivě stlačte.
  4. Cop položte na plech vyložený pečícím papírem, potřete mlékem, posypte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě asi 20 – 25 minut při 180°C (plynová: stupeň 2 – 3, horkovzdušná: 160°C).

TIP:

Více informací o amerických brusinkách a další recepty najdete na www.americkebrusinky.cz





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Kynutá štola plněná americkými brusinkami

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat