Prostreno.cz

Dušené jehněčí se zeleninou

Maso chutná líp druhý den – vůně a chutě se pěkně rozleží.

Ohodnotit
(5 hlasů)
sun
  • 4h a 45min

    45min příprava

    4h a 0min vaření

  • 635 kJ / 151 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny9g
sacharidy8g
tuky9g

Ingredience na

  • 1,6 kg jehněčí plece s kostí
  • 1 lžíce soli
  • 0,5 lžičky mletého černého pepře
  • 100 ml řepkového oleje
  • 200 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 8 ks malých brambor - ve slupce
  • 1 ks velké petržele
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g cibule
  • 6 lžic česneku
  • 300 ml červeného vína - nejlépe Chianti
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l vývaru - jehněčí,nebo vepřový

Postup přípravy

  1. Maso osolte, opepřete a opečte ze všech stran na oleji, dokud se maso nezatáhne a nezbarví dozlatova.
  2. Maso vyjměte a pak orestujte mrkev, petržel a celer nakrájené na větší kousky.
  3. Přidejte cibuli nakrájenou na větší kousky, nasekaný česnek a tymián.
  4. Zlehka orestujte, zalijte vínem a 300 ml vývaru.
  5. Do připraveného základu vraťte opečenou jehněčí plec a maso duste v troubě pod pokličkou dvě až tři hodiny při teplotě 130 °C. Doba se může prodloužit podle kvality masa. Podle potřeby přilévejte vývar.
  6. 15 minut před koncem pečení přidejte k masu dobře omyté brambory a stonek celeru.
  7. Pak maso vyjměte a výpek zredukujte na polovinu.
  8. Přebytečný tuk zlehka slijte a do zbylé šťávy přidejte hladkou mouku, udělejte jíšku, zalijte ji 150 ml vývaru a provařte 15 - 20 minut.
  9. Dochuťte solí a černým pepřem. Pokud jste použili kyselejší víno, přidejte trochu cukru.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    65,43g
  • Sacharidy:

    262,32g
    • Cukry:

      18,73g
  • Tuky:

    127,00g
  • Vláknina:

    52,10g

Aktivita pro spálení: 151 kcal

18

minut jízdy na kole

14

minut běhu

45

minut uklízení



Podobné recepty

Jehněčí s červeným vínem

(17 hlasů)
2h a 0min
701 kJ

Pečená jehněčí kýta

(17 hlasů)
4h a 20min
997 kJ

Jehněčí kotlík

(17 hlasů)
12h a 0min
571 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Dušené jehněčí se zeleninou

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat