Prostreno.cz

Velikonoční beránek

Beránek již tradičně patří na sváteční velikonoční stůl. Ozdobte ho mašličkou a děti mu neodolají. Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

Ohodnotit
(149 hlasů)
  • 55min

    20min příprava

    35min vaření

  • 985 kJ / 235 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy42g
tuky4g

Ingredience na

  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 7 ks vajec - z toho 5 oddělených
  • 2 ks rozinek - na oči beránka
  • 1 ks citronu - šťávu i kůru
  • máslo - na vymazání formy
  • moučkový cukr - na poprášení
  • čokoládová poleva - nemusí být

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.
  2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh a lehce ho vmíchejte do těsta.
  3. Těsto vlijte do obličejové poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 35 minut, až je beránek krásně zlatý. Jestli je upečený se přesvědčíte vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.
  4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne.
  5. Opatrně beránka vyklopte na tác. Poprašte ho moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči.
  6. Beránka můžete také přelít čokoládovou polevou a nechat vychladit.

TIP:

Beránkových těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta…Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte formy asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    29,15g
  • Sacharidy:

    522,76g
    • Cukry:

      413,00g
  • Tuky:

    122,81g
  • Vláknina:

    10,00g

Aktivita pro spálení: 235 kcal

29

minut jízdy na kole

22

minut běhu

70

minut uklízení



Podobné recepty

Velikonoční dortíčky

(13 hlasů)
45min
1831 kJ

Kynutý tvarohový velikonoční beránek

(14 hlasů)
1h a 20min
1113 kJ

Biskupský chlebíček z bílků

(13 hlasů)
1h a 10min
1597 kJ
Více receptů

Celkem 4 komentářů

heenna
15.04.2016
hedvika
12.04.2016
deeana
11.04.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Velikonoční beránek

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat