Prostreno.cz

Využití citrónu v domácnosti

Citron je nepoužívanější zásobník vitaminu C i různých prospěšných látek pro lidský organismus. Přesto by byl hřích používat ho pouze v kuchyni! Ve vaší domácnosti totiž najde široké uplatnění. Hodí se jako čistič, leštidlo i ničitel zápachu.

Citron? Je to všechno, ale rozhodně ne obyčejné ovoce. Co dokáže tenhle žlutý pomocník?

1. Lesk jako blesk

Mytí oken je nekonečný příběh. Zvlášť v případě, že z jedné strany nám výsledný efekt kazí dešťové kapky a z druhé zase nenechavé ručky našich ratolestí. Naštěstí existuje přírodní přípravek, který si poradí s nečistotami jako nic. Stačí smíchat čtyři polévkové lžíce citronu s půllitrem vody a okna budou jako nová. Bonus navíc je, že lze využít i na zrcadla.

2. Zneškodní vodní kámen

Vodní kámen je nechvalně známý návštěvník každé koupelny. Poskytuje útočiště bakteriím, o nevábné vizuální stránce ani nemluvě. Jak s ním zatočit a nenadřít se? Citrónová šťáva ho spolehlivě rozpustí. Nakapejte ji na postižená místa a problém bude vyřešen.

3. Parfém pro boty

Máte potíže se zápachem linoucím se z vašich oblíbených bot? Snadno se ho zbavíte, když do nich vložíte sušenou citronovou kůru. Ideálně na pár hodin, nejlépe přes noc. Ráno vás příjemně překvapí vůně linoucí se z botníku.

4. Zachránce trouby

Určitě nejste jediní, koho připečená nadílka uvnitř trouby a mikrovlny dohání k šílenství. Jestli patříte mezi nešťastníky, kteří likvidováním škod tráví i několik hodin, tenhle zlepšovák vám přijde vhod. Tajemství je miska naplněná vodou, do které vložíte nakrájené plátky citronu. Pusťte troubu na plný výkon a nechte pět minut běžet. Nánosy pak půjdou lehce setřít.

5. Přírodní ústní voda

Vypláchnout si po čištění zubů ústa ještě nějakým „kloktadlem“ doporučují všichni stomatologové. Jenže v dostupných výrobcích je většinou alkohol, a také ne každému chutnají. Vytvořte si vlastní! Vymačkejte do vody pár kapek citronu a přidejte lístky máty.

6. Voňavé bělidlo

Bílé ručníky, osušky a ubrusy už dávno ztratily svou původní krásu. I to bleskově vyřeší citron. Až budete do pračky příště dávat prací prášek, nezapomeňte k němu nalít ještě šťávu z jednoho citronu. Tohle účinné bělidlo se vám určitě zalíbí!

7. Zázračné mýdlo

Máte na rukou pozůstatky z červené řepy, která byla k obědu? A skvrny se ne a ne pustit? Citronová dužina vás dostane z maléru. Potřete si s ní dlaně - katastrofa zažehnána.

8. Osvěžovač vzduchu

Léto už je definitivně pryč, ale proč si ho nepřipomenout éterickou vůní citronu. Nakrájené plátky strategicky rozmístěte po bytě. Provoní vám domácnost a povzbudí mysl. To se teď při pohledu z okna určitě hodí.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat