Prostreno.cz

Úklid domova bez chemie? Pomocníky najdete ve spíži

Ještě než vyrazíte do obchodu utratit nemalou částku peněz za nejrůznější čisticí prostředky, zamyslete se nad tím, zda chemii pro úklid vůbec potřebujete.

Upřímně řečeno – nepotřebujete. I bez nejrůznějších čističů totiž dosáhnete bytu bez skvrnky, navíc zcela ekologicky a s pomocníky, jež máte nejspíš stále po ruce, respektive ve spižírně…

Takže jaké přírodní pomocníky můžete při úklidu zapřáhnout?

Ocet

Patří snad k nejuniverzálnějším a také k nejoblíbenějším přírodním čisticím prostředkům. Působí dezinfekčně, přidaný do vody jej můžete použít prakticky na všechny povrchy v domácnosti – od podlah přes koupelnu až po kuchyňské spotřebiče. Navíc jeho schopnosti využijete při praní – jednak umí krásně vybělit třeba záclony nebo útěrky, jednak prádlo skvěle změkčuje (takže nahradí aviváž).

Citron

Kyselina citronová (podobně jako octová) působí antibakteriálně, takže ji můžete využít pro dezinfekci menších povrchů (např. rozpůleným citronem skvěle vyčistíte dřevěná prkénka), ale také třeba sporáku apod. Citronem snadno vyleštíte kovové předměty (příbory, hrnce, ale také třeba kohoutky v koupelně) a zbavíte se s jeho pomocí některých odolných skvrn třeba na čalounění nábytku. Pokud citronovou šťávu smícháte s olivovým olejem, získáte univerzální leštěnku na dřevěný nábytek. Oproti octu, který sice pohlcuje nepříjemné pachy, ale sám nijak nevoní (respektive několik minut po úklidu můžete cítit charakteristický pach, který však během chvilky zmizí), citron vám krásně provoní celý byt!

Sůl

Obyčejná sůl může při úklidu nahradit klasické čisticí tekuté písky, které používáme třeba na kuchyňské spotřebiče nebo na vanu. Stačí ji smíchat s trochou citronové šťávy nebo octa a univerzální čistič je na světě. Nehodí se však na čalounění ani na povrchy náchylné k poškrábání. Rovněž je nutné ji dokonale opláchnout z povrchu, na nějž jsme ji použili. Při čištění pomocí soli je lepší používat rukavice – sůl totiž umí velmi nepříjemně vysušovat pokožku.

Soda

Je tradičním a velmi univerzálním prostředkem, který k vypořádání se s nejrůznějšími skvrnami používaly už naše babičky. Hodí se na špinavé kuchyňské spotřebiče, dokáže zatočit s usazeninami vodního kamene v koupelně, oživí barvy povrchů, umí odstranit skvrny z koberců a ještě ke všemu je skvělým pohlcovačem nejrůznějších pachů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat