Prostreno.cz

Bylinkové domácí lázně. Co si můžete přidat do koupele

Lidová moudrost poukazuje na to, že téměř každá léčivá bylina může být vstřebána kůží, když ji nechceme aplikovat přes trávicí trakt. Už jste někdy vyzkoušeli blahodárnou koupel plnou vůně a síly? Při nepřízni počasí neexistuje nic lepšího!

„Nejenom vnitřně, nýbrž také kůží působí rostliny příznivě na všeobecný stav člověka,“ píše se již ve starých spisech, které udávají, že rostlinné lázně jmenují se také lázněmi aromatickými. Co si přidat do koupele? Co máte po ruce!

Prastará síla bylin

Heřmánek, mateřídouška, levandule, smrkové nebo jedlové jehlice a mnoho dalšího splní svůj účel, neboť působí blahodárně na pokožku, krevní oběh i nervy. A jak se taková uvolňující lázeň připravuje? Nejdříve se ujistěte, které konkrétní léčivé účinky vámi vybraná bylinka má.

Na osvěžení se třeba skvěle hodí koupel z máty peprné, při omrzlinách, ekzémech, popáleninách nebo hemoroidech se určitě vyplatí použít dubovou kůru, na bolesti všeho druhu a v případě vysílení organismu zase pomáhá kůra vrbová. A dávkování?

Recept na pohodu i zdraví

Podle receptu našich babiček potřebujete ½ - 1 kilo rostliny, pokud lázeň připravujete pro sebe, 100–150 gramů rostliny v případě, že se jde koupat vaše dítě. Rostliny zavažte do sáčku, spařte je asi dvěma litry vroucí vody, vymačkejte z nich šťávu a tu přidejte do koupele.

Nemáte sušené byliny, které byste použili? Jehličí borové, smrkové a jedlové patří k příjemným, osvěžujícím, ozdravujícím a posilujícím požitkům. Tyto lázně působí mimo jiné na dýchání, které se zrychlí a prohloubí, podporují krevní oběh a tím i výměnu látek, odstraňují choroboplodné zárodky a povzbuzují kožní činnost. Tak si ulomte větvičku a inspirujte se dávnými dobami.

Zdraví i nemocní. Všichni touží cítit se dobře

Farář Johann Künzle, švýcarský bylinkář narozený v roce 1857, léčil revmatiky a pacienty trpící dnou právě tímto způsobem. Dvě až tři kila bylinkové směsi vařil čtyři hodiny do silného vývaru a tvrdil, že po třiceti koupelích se každý nemocný uzdravil. Dokonce stářím zesláblé jedince posiloval v lázni z jedlových a smrkových výhonků, které vařil tři hodiny. Zrovna litujete, že jste přes léto nebyli aktivnější, protože vaše zásoby bylinek nepatří k těm největším? Nevadí.

Léčba i přivolání smyslné nálady

Bylinky lze také použít po provonění lázně, například již pouhá jedna hrst oregana v koupeli působí jako afrodiziakum. V případě, že nemáte odpovídajíc množství rostliny, můžete přistoupit i na sedací koupel. Třeba při poraněních, vředech, revmatismu nebo ženských problémech přelijte dvě hrsti směsi z heřmánku a řebříčku vroucí vodou, přikryjte, nechte vylouhovat a poté přidávejte do sedací koupele.

Připravit si můžete i parní bylinkovou lázeň. Na hrnec s vařícími si bylinkami se přiklopí nálevka a její úzká roura vede páru do úst, nosu i ucha. Mnohdy ale postačí, když se nad hrnec nakloníte a zabráníte páře v úniku ručníkem přehozeným přes hlavu.

Tip: Nebojte se používat sušené bylinky. Již staří Keltové tvrdili, že čerstvé jsou sice nejlepší, nicméně když se bylinky v „mumifikovaném stavu“ (sušená rostlina) dotkne voda a teplo, vrátí se do ní svěžest a barva a bylinka tak ze sebe vydá potřebné léčivé síly.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat