Prostreno.cz

Skvrny na oblečení. Čím je spolehlivě odstranit?

Občas se u koše se špinavým prádlem nestačíte divit? Fleky od jahod, alkoholu, borůvek nebo čokolády. Nezoufejte, kde selže prací prášek, tam pomohou cenné babské rady. A tyhle vydají za celou čistírnu!

Ctností našich babiček bylo, že si bezpečně poradily v každé situaci. A mnohdy je to stálo jen pár korun. Čím vyčistily i ty nejodolnější skvrny? Sledujte a učte se…

Alkohol

Čerstvé nadělení bezprostředně po „nehodě“ odstraníte lihem. Zapomenuté a zaschlé fleky si dají říct po zásahu peroxidu vodíku. Dávkujte pochopitelně v přiměřeném množství!

Borůvky

Nepřítel číslo jedna všech hospodyněk, že? Fialovou kaňku navlhčete a posypte kyselinou citronovou. Nechte pár minut působit a vyperte běžným způsobem. Zasažený kousek látky můžete také nechat odmočit v kyselém mléce.

Červená řepa, červené zelí

Na tyto odolné protivníky zaútočíte 5% roztokem čpavku smíchaným s vodou. Použijte savou podložku, kterou v průběhu čistění občas vyměňte. Směsí potírejte tak dlouho, dokud barva nezmizí. A že to nebude dlouho trvat…

Čokoláda

Sladkých“ flíčků se zbavíte silným roztokem soli nebo namočením do vlažného mléka. Se zbytky katastrofy si hravě poradí pračka.

Fixy

Když si děti malují, málokdy zůstane barva jen na papíře, co si budeme povídat. Tohle umělecké dílo bez problému sundáte lihem. Ale ať se autor raději nedívá…

Jahody

Roztok kyseliny citronové a skvrny od jahod zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Teď už se příštího sběru obávat nemusíte!

Kakao

Čerstvé šmouhy jdou vyprat poměrně snadno, ale jak si poradit s těmi staršími? Věřte, nebo ne, pomoc nabízí ředidlo. Stačí malé množství a to nejhorší je zažehnáno.

Kečup

Jeden aktivní hranolek, a než se člověk naděje, už má na blůze rudou vizitku. I ten nejtvrdohlavější rajčatový protlak to vzdá, pokud oblečení namočíte do studené vody a přidáte trochu octa.

Tráva

Když se zelený flek dá považovat za čerstvý, potřete ho syrovou rozkrojenou bramborou a poté vyperte běžným pracím prostředkem. Další variantou je použít máslo, nechat pár minut působit a proprat v horké mýdlové vodě.

Víno

Troufáme si říct, že tenhle zlepšovák je naprostý hit mezi babskými radami. Pod látkou politou bílým vínem umístěte misku s horkou vodou. Pára skvrny odstraní, stačí už jen oblečení hodit do pračky a zapnout příslušný program. S červeným vínem si ví rady zase navlhčený chléb, který položíte na kaňku alespoň 20 minut před praním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat