Prostreno.cz

Jak ušetřit za elektrickou energii?

Při pohledu na poslední vyúčtování za energie jste nevěřili vlastním očím. Může za to nenápadné zdražování dodavatelů, nebo zbytečné plýtvání? Poradíme vám, jak náklady snížit a přitom neslevit ze svého pohodlí.

Vaření, topení, svícení, nabíjení mobilů a všech vymožeností moderní doby – to všechno jsou „žrouti“ energie. Jak se nevzdávat svého komfortu a přesto ušetřit tisíce? Pár jednoduchých rad by se našlo…

1. Netopte jako lokomotiva

I když ideální pokojovou teplotu vnímáme každý jinak, její snížení o jeden jediný stupeň ušetří až šest procent energie za vytápění. A jen tak mimochodem, pokud jsou radiátory a jiná topná tělesa zakrytá závěsy a záclonami, není se co divit, že vaše tělesná teplota klesá, zatímco účty stoupají.

2. Nevětrejte dlouho

Čerstvý vzduch je potřeba, ale otevřením malé „škvírky“ ventilačky na delší dobu si nijak zvlášť nepomůžete. Lepší způsob je topení vypnout a okna otevřít dokořán třeba na pět minut. Takhle se nejen rychle vymění ovzduší, ale stěny zůstanou teplé.

3. Přestěhujte ledničku

Na jakém místě stojí vaše chladnička? Pokud „bydlí“ hned vedle tepelných zdrojů nebo na ni dosáhnou paprsky přímého slunce, logicky potřebuje k životu mnohem více elektřiny. I radiátor nebo myčka v její bezprostřední blízkosti znamená navýšení spotřeby o celých pět procent.

4. Odmrazujte mrazák

Teď ruku na srdce – kdy jste to dělali naposledy? Chápeme, že vyndat všechny zásoby potravin a poté je zase skládat zpět je zdlouhavá procedura, do které se nikomu nechce často, přesto se vyplatí občas zatnout zuby! Mrazák bez námrazy na stěnách spotřebuje výrazně méně energie.

5. Místo trouby mikrovlnka

Zmražená pizza, nebo tvrdé pečivo z předchozího dne? Proč hned prohánět otáčkoměr! K tomuto druhu „vaření“ s klidem použijte mikrovlnou troubu, která spolyká asi čtvrtinu pohonu, co běžná trouba elektrická.

6. Nezapomínejte na pokličku

Ač se to zdá jako nesmyslná rada, v konečném důsledku i tahle banalita šetří vaši peněženku. Co se týče spotřeby, jsou otevřené nádoby samozřejmě náročnější. Pokud to recept dovolí, úplně nejlépe uděláte, když vytáhnete starý dobrý papiňák.

7. Nakupte LED žárovky

Budiž světlo? Jedině s úsporkou. Ty s označením LED jsou výkonné, nevadí jim časté zhasínání a jsou naprosto ekologické. Staré klasické žárovky jsou už trochu retro a ještě vám pořádně provětrají úspory.

8. Nenechávejte nic v zásuvce

Nabíječky na mobily, notebooky a tablety také hltají proud. A dokonce víc, než by se mohlo zdát. Proto vždy po nabití všechno odpojte. I halíře přece dělají talíře!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat