Prostreno.cz

Péče o zubní kartáček. Co jste doteď dělali špatně

Čištění zubů hraje významnou úlohu při osobní hygieně ústní dutiny. Kartáček se však obyčejně bere jako prostředek, věc, pomocník. Ale i on si žádá svoje! Kam ho ukládat a jak se o něj starat, abyste nebyli nemocní?

Výrobci i zubaři doporučují zubní kartáček měnit každé tři, maximálně čtyři měsíce. Ale to není všechno, co byste o této nezbytnosti měli vědět.

V posledních letech vědci zkoumali, zda zubní kartáčky mohou nést mikroorganismy, které by mohly způsobit ústní, nebo dokonce systémovou infekci. Vždyť ústní dutina je domovem stovek různých mikroorganismů, jež mohou být převedeny na zubní kartáček během jeho používání. Ukázalo se, že je to možné. Jenže co s tím?

Kartáček nenechávejte v blízkosti wc

Víte, že…

Lidské tělo je neustále vystaveno potenciálně škodlivým mikrobům. Zdravý organismus je obvykle schopen bránit se proti infekcím díky kombinaci pasivních a aktivních
mechanismů - kůže a sliznice fungují jako pasivní bariéra pro bakterie a jiné organismy. Je-li tato schopnost narušena, aktivní mechanismy, jako jsou enzymy, trávicí kyseliny, slzy, bílé krvinky a protilátky vstupují do hry v ochraně těla před onemocněním.

Po použití toalety sklopte prkénko. Proč? Při splachování záchodu se do vzduchu dostává řada bakterií, které pak usedají po celé místnosti, včetně zubního kartáčku. Podle vědců Manchesterské univerzity takto zvířené bakterie mohou vzduchem letět i více než šest stop, což je asi 183 centimetrů. Co se stane, když to podceníte?

Vědci varují, že v jednom takovém infikovaném kartáčku se může vyskytovat až 100 milionů bakterií, a to včetně velmi nebezpečných stafylokoků, streptokoků, Ecoli či parazitické kvasinky Candida. Doopravdy to chcete riskovat? Fakt to radši sklopte…

Jedna osoba – jeden kartáček

Mezi obecná doporučení patří žádné půjčování zubních kartáčků. Sdílení vede k výměně tělních tekutin nebo právě mikroorganismů mezi uživateli. Osoby, které to přece jen risknou, zvyšují riziko infekce, což je důležitá informace pro osoby se sníženou schopností imunitního systému. V překladu to znamená, že jste-li náchylní k nemocem, měli byste se cizím kartáčkům nejen vyhýbat, ale častěji měnit i ten svůj vlastní. A co dál?

Péče po…

Důkladně oplachujte zubní kartáček, a to vodou z kohoutku. Odstraňte zbývající zubní pastu a nečistoty. Kartáček ukládejte ve svislé poloze, a pokud je to možné, tak ho zároveň sušte na vzduchu. (Veškeré boxy a krabičky se hodí pouze pro převoz při cestování. Vlhké prostředí podporuje růst mikroorganismů.) Je-li víc kartáčků pohromadě, mějte takový držák, který je udrží odděleně. To zabrání vzájemné kontaminaci bakteriemi.

Včasná výměna

Jakmile se štětinky kartáčku třepí a vykazují známky opotřebení, vyhoďte ho. Zároveň myslete na to, že kartáčky vašich dětí je nutné měnit častěji než ty vaše. Pokud jste zvyklí, že kartáček před a po použití namáčíte v antibakteriálním roztoku, pokračujte v tom. Množství bakterií se může snížit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat