Prostreno.cz

8 tipů pro zdravé a chutné sladké pečení. Zamlsejte si

Rádi mlsáte, ale chcete své dezerty trošku odlehčit? Proč ne! Máme pro vás hned 8 tipů pro zdravější pečení i mlsání.

1. Mini dortíky

Máte oblíbený dezert, kterého se nechcete vzdát? Pak ho upečte z poloviční dávky, ať ho nemáte na celý týden, ale jen na 2–3 dny. Malý kousek k snídani vám v zásadě neublíží. Nemusíte si dávat obří muffin, i malý kousek postačí k zahnání chuti na sladké.

2. Škodlivé tuky

Říkáte si, že bez tuku to při pečení prostě nepůjde? Zkuste alespoň polovinu tuku nahradit něčím zdravějším. Místo tuku v poměru 1 : 1 můžete přidat například bílý jogurt, dužinu avokáda, jablečné, banánové či dýňové pyré nebo kokosové máslo. Alternativ je opravdu mnoho, zkuste se nad nimi zamyslet.

3. Zakysaná smetana

V mnoha receptech se používá zakysaná smetana, většinou jako krém, aby moučník zvláčnil. Zakysanou smetanu můžete nahradit řeckým jogurtem. Výsledný efekt bude stejný, navíc řecký jogurt obsahuje více bílkovin a méně tuků než zakysaná smetana.

4. Bílá mouka

Ze začátku můžete zkusit nahradit alespoň polovinu pšeničné mouky celozrnnou, která je mnohem bohatší na potřebné živiny a více zasytí. Také můžete experimentovat s ostatními moukami, do sladkého pečení je vhodná například pohanková, kokosová či mandlová mouka. Více o zdravých alternativách čtěte v článku: „Není mouka jako mouka. Která je nejzdravější?"

5. Lněné semínko

Vašemu moučníku dodá zdravější nádech i pár lžic lněného semínka. To obsahuje esenciální mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny a lignany. Vše potřebné pro naše zdraví. Navíc moučníkům dodá jemnou oříškovou chuť. Nejlepší je, když semínko jemně pomelete a smícháte s moukou.

6. Cukrové zdobení

Zapomeňte na cukrové zdobení, možná vypadá pěkně, ale není to nic dobrého. Nezapomeňte, že obsahuje spoustu cukru a umělých barviv a další chemické složky. Místo toho si můžete moučník ozdobit čokoládovými hoblinkami z kvalitní čokolády, posypat kokosem či sušeným ovocem, výsledek bude taky skvělý.

7. Vejce

Můžete říct, že na vejci není nic špatného, ale někteří se vajíčkům prostě vyhýbají. Pokud patříte mezi ně, vězte, že i vajíčka se dají nahradit.

Jedno vajíčko nahradí:

  • 1 polévková lžíce chia semínek a 100 ml vody (nechat nabobtnat přibližně 15 minut)
  • 1 polévková lžíce agarových lupínků se 3 lžícemi vody (nechat nabobtnat)
  • 1/2 rozmačkaného banánu
  • 1/4 šálku jablečného pyré
  • 3 lžíce kvalitního arašídového másla
  • 1 lžíce sójového proteinu se 3 lžícemi vody (důkladně rozmíchat)

8. Šlehačka

Nedokážete si některé dezerty představit bez kopce šlehačky? Tak vyzkoušejte nahradit šlehačku kokosovým krémem, je to vynikající a potřebujete jen tři suroviny. Jen upozorňujeme, že kokosový krém je opravdu návykový.

Kokosový krém

Budete potřebovat:

  • 1 plechovku velmi kvalitního kokosového mléka
  • 1 polévkovou lžíci javorový sirupu nebo medu
  • 1 čajovou lžička vanilkového extraktu (není povinná)

Postup
Důležité je vybrat kvalitní kokosové mléko, to nechte přes noc v lednici. Druhý den opatrně otevřete plechovku, na povrchu bude pevná, vosková, hustá, bílá vrstva kokosové smetany. Tento „škraloup“ opatrně odeberte a dejte do mísy, kde budete šlehat. Zbytek mléka vraťte do lednice na jiné použití.

Mixér si nastavte na nejvyšší otáčky a přibližně za 3 a půl minuty budete mít nadýchanou šlehačku. Opatrně ji oslaďte, můžete přidat i vanilkový extrakt. Kokosovou šlehačku můžete ve vzduchotěsné nádobě uchovávat v ledničce až jeden týden. Pokud se vám poté zdá, že šlehačka spadla, můžete ji znova vyšlehat.

Tip: Pokud máte rádi kakaovou šlehačku, postupujte stejně, akorát na konci vmíchejte do šlehačky kvalitní kakao. Neváhejte experimentovat, vynikající přísadou je i vaječný likér.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat