Prostreno.cz

První pomoc do kuchyně: Co dělat, když se rozvaří zelenina nebo připálí omáčka

I když vaříte už léta, případně patříte mezi začátečníky, nějaká ta chybička se sem tam prostě vloudí. Většina z nich se dá snadno napravit, takže si s nimi nelámejte hlavu. Poradíme vám, jak na přesolenou zeleninu, sraženou omáčku či tuhé maso.

Pohromy se nevyhýbají žádnému kuchaři či kuchařce, ostatně je tomu tak už odpradávna, a tak a za tu dobu naše babičky i prababičky sepsaly všelijaké rady, jak a co napravit. Jak zvládnou ty nejběžnější kuchařské karamboly?

1. Přesolená zelenina

Pokud přesolíte vařenou zeleninu, vodu sceďte, zeleninu párkrát přelijte horkou vodou a znovu slijte. Pokud by i přesto byla příliš slaná, chuť můžete zjemnit smetanou.

2. Rozvařená zelenina

Původně to měla být zelenina vařená na skus, ale teď je spíše na kaši? Nezoufejte, prostě změňte způsob podávání a nikdo si ničeho nevšimne. Rozvařenou mrkev, špenát nebo hrášek můžete podávat jako jemné pyré. Zeleninu vyklopte do mixéru, rozmixujte a přidejte pár lžic smetany. A vše je zachráněno!

3. Rozvařený květák a brokolice

Pokud se vám poštěstila tato pohroma, obalovaný květák k obědu prostě nebude. Z rozvařeného květáku či brokolice můžete vykouzlit lahodné suflé - a oběd je zachráněn. Květák či brokolici rozmačkejte a přimíchejte hrnek mléka či smetany, 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Zapékejte v horké troubě přibližně 20 minut.

4. Mazlavá kaše

Pokud jste rozvařili brambory určené na kaši, vmíchejte opatrně do kaše sníh z jednoho bílku. Směs vylijte do zapékací nádoby, dejte do horké trouby a pečte dozlatova.

5. Sražená smetanová omáčka

Není snad nic, co by nás v kuchyni mohlo naštvat víc než sražená omáčka. Takovou dobu se s ní děláte a teď je všechna práce vniveč. I tahle pohroma se dá napravit. Nevěříte? Sraženou omáčku zkuste vylepšit špetkou kypřicího prášku, lžičkou studené vody či smetany, nebo celý hrnec postavte do studené vody a ruční metličkou dobře rozmíchejte.

6. Maso nechce změknout

Vaříte maso do bezvědomí a pořád nic? To také není nic nového, vyzkoušejte rady od vyhlášených šéfkuchařů. Můžete zkusit přidat lžičku prášku do pečiva, ocet nebo jedlou sodu. Naše babičky také radí přidat do jídla nejlépe tvrdý alkohol, případně pivo či víno. Alkohol se vařením vypaří a masíčko bude jedna báseň.

7. Připálená omáčka

Připálené jídlo získává nepříjemnou pachuť. Rychlou pomocí je okamžitě pokrm přestat míchat a přelít do nového hrnce. Rozhodně nic neseškrabujte ze dna! Nepříjemnou pachuť můžete odstranit pomocí mrkve nebo krajíce chleba. Obojí funguje jako pohlcovač pachů - chvilku je povařte a poté vyhoďte.

8. Nejde vyklepnout bábovka

Tohle je také velmi běžný problém - moučník ne a ne dostat z formy. Upečený dezert nikdy nevyklápějte hned po vyndání z trouby, nechte ho 5-10 minut zchladnout. Pokud se stále dílo nedaří, položte na formu utěrku namočenou do studené vody, chvilku počkejte a zkuste vyklopit. Teď se to již určitě podaří.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat