Prostreno.cz

6 triků, díky kterým budete mít nože vždy ostré

Říká se, že každý muž má mít nůž. Ale co ženy? V kuchyni jich - muži i ženy - máme jistě dostatek. Jenže kolikrát bohužel takových, že se tomu snad ani nedá říkat nůž. Něco s ním ukrojit je přímo nadlidský výkon. I nože si zaslouží naši péči, nejen pravidelné broušení, ale také správnou údržbu a ukládání.

1. Ochrana čepele

Čepel je to nejdůležitější, proto si vybírejte ke kvalitnímu noži i kvalitní prkénko, které čepeli nijak neuškodí. Vhodná jsou dřevěná prkénka nebo polypropylenové. Dobré kuchyňské nože požívejte pouze na krájení potravin, zapomeňte na řezání provázků a papírů.

2. Ukládání nožů

Velmi kvalitní nože mají přes čepel ochranné umělohmotné lišty, případně můžete nože ukládat na magnetickou lištu nebo do speciálních stojanů určených pro nože. Rozhodně by se nože neměly volně povalovat v šuplíku.

3. Ochrana špiček

Špička na noži má také svojí funkci, vzpomeňte si, jak se vám špatně krájí s nožem, který ji má ulomenou. Pokud nemáte nic vhodného na ukládání nožů, využijte alespoň obyčejnou korkovou zátku, kterou jednoduše napíchnete na vrchol, a tak zamezíte možnému poškození.

4. Broušení hladkých čepelí

Pravidelné broušení

Pokud možno ostřete kuchyňské nože po každém použití, aby byly stále v co nejlepším stavu. Projeďte jimi jednou v elektrickém či ručním brousku, nebo přejeďte 2-3krát po ocílce.

Ponoření do oleje

Ponořte nejprve brusný kámen do rostlinného oleje, bude tak jemnější a šetrnější k jemné čepeli.

5. Broušení vroubkových nožů

Nože s vroubkovou čepelí můžete jednou za čas svěřit odborníkovi nebo je nebruste vůbec. Vroubkování se při nešetrném broušení snadno poškodí.

6. Když nemáte doma brousek

Pokud nemáte ocílku či jiný speciální brousek na nože, můžete vyzkoušet i osvědčené alternativy našich babiček. Na broušení se skvěle hodí například obyčejný neglazovaný kameninový hrneček, přes který několikrát přejedete jedním směrem čepelí v mírném úhlu. Další skvělou alternativou jsou i mramorové schody ve starém domě. Nebo si můžete obalit smirkovým papírem kousek dřeva a domácí brousek je na světě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat