Prostreno.cz

Zamrazování potravin má svá pravidla

I u mrazáku platí pravdivé přísloví „dobrý sluha, ale špatný pán“. V dnešní době je mrazák součástí většiny domácností, ale používáte ho správně, kontrolujete trvanlivost zmražených potravin, znáte pravidla skladování a pravidelně ho odmrazujete?

Mrazák je neodmyslitelným pomocníkem naší domácnosti, snadno uchová většinu potravin k pozdější přípravě nebo jen rychlému ohřátí, ale i mrazák má svá pravidla. Dodržujete je?

Pravidelné odmrazování

Z anket výrobců těchto spotřebičů vyplývá, že většina z nás odmrazuje mrazák nanejvýš dvakrát za rok a že celkově nedbáme na sílu námrazy v našem zařízení. Výrobci mrazniček uvádějí, že již pouhý centimetr ledu zvýší spotřebu energie až o 75 % a to není zrovna příjemné číslo. Pokud příště budete s odmrazováním váhat, tak si dobře prohlédněte, jak silná je námraza ve vašem spotřebiči.

Datum spotřeby

Ať se může zdát, že v mrazáku se nemůže nic zkazit, tak opak je pravdou. I tady potraviny podléhají datu spotřeby, samozřejmě je trvanlivost mnohem delší než u chlazených potravin, ale taková namátková kontrola vašemu mrazáku vůbec neuškodí.

Rychlý přehled trvanlivosti

Maso: 2 až 10 měsíců (podle obsahu tuku)
Omáčky a pyré: 1 až 2 měsíce
Uzeniny: 1 až 2 měsíce
Bylinky: 12 měsíců
Pečivo: 3 až 6 měsíců (pokud se objeví bílé skvrny, tak ho rovnou vyhoďte)
Máslo: 6 měsíců
Mořské ryby a plody: 12 měsíců (pozor sladkovodní ryby jen 3 měsíce)
Ovoce a zelenina: 8 až 12 měsíců
Zmrzlina: 12 měsíců (v originálním obalu)

 „Hoď to do mrazáku“

Oblibu této věty v českých domácnostech s vámi rozhodně nesdílí váš mrazák. Pokud máte potraviny v mrazáku naházené tak řečeno „hala bala“ není to nic dobrého. Jednak se zvyšuje spotřeba a potenciální námraza ve vašem spotřebiči, a navíc nedbáte na výrobcem doporučené skladování. Na jednotlivých zásuvkách máte označení, pro jaké potraviny je vhodná. Tak jako není stejná teplota v lednici, stejným principem funguje i většina mrazniček.

Načaté potraviny

Opět stejnou chybu děláme i v ledničce, načaté balení uskladněné v mrazničce by se mělo spotřebovat do několika dní, případně zabalit do nového dobře uzavíratelného obalu či mističky s těsným víkem. I pod bodem mrazu se z potravin stále odpařuje voda a probíhají tak i další procesy, které mohou potravinu znehodnotit, nezabalené potraviny osychají a dochází tak k námrazám okolních stěn.

Trik s brčkem

Jistě znáte důmyslné igelitové saky na uskladňování oblečení, ze kterých vzduch vysajete pomocí vysavače, a vytvoříte pěkné vakuované balíčky. Stejným způsobem můžete ukládat i potraviny do mrazáku, zaberou méně místa a hlavně budou obsahovat minimum vzduchu. A jak na to? Vystačíte si s obyčejným brčkem a takzvaným ZIP sáčkem. Potraviny dejte do sáčku, do jednoho rohu si připravte brčko a sáček pevně „zipem“ uzavřete co nejtěsněji k brčku. Poté vzduch jednoduše „vycucněte“, vytáhněte brčko a rychle dovřete. Hotové balíčky mohou putovat rovnou do mrazáku, ušetří místo, dlouho vydrží, a navíc uvnitř nebudete mít tolik námrazy, až je za nějaký ten čas vyndáte.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat