Prostreno.cz

Výluka lednice. Kam s jejím obsahem

Mléko, máslo, sýry nebo maso. Co s nimi, pokud je lednička mimo provoz? Staré dobré rady s přicházejícími vedry přijdou vhod.

Starší typy chladniček nemají automatické odmrazování. Pak nezbývá nic jiného, než se trochu „pochlapit“ a čas od času ji odmrazit. Špatné je, když tahle doba vyjde právě na dobu, kdy jsou venku nesnesitelná horka.

„Odpojte spotřebič od napájecí sítě. Vyjměte veškeré potraviny uložené vevnitř a umístěte je do chladu. Odstraňte police, zásuvky a další věci, které by bránily v čištění stěn spotřebiče.“ Tak zní první krok, který se musí udělat. A právě v něm je největší potíž. Kam s máslem nebo mlékem? Pokud nemáte přenosnou autochladničku, která by vás v případě nejvyšší nouze zachránila, budete si muset poradit jinak.

Nerozdělané mléko

Mléko pochopitelně nestavte poblíž oken, neboť rychleji žlukne a ztrácí vitamin B. Kam s ním? Mléčné výrobky je nejlepší skladovat při teplotě 4–8 °C. Trvanlivé mléko ale můžeme uchovávat i při pokojové teplotě. Proto ho (nerozdělané) postavte na nejchladnější místo v bytě (obvykle to bývá vydlážděná chodba). Tam by dobu, než se lednice odmrazí a uklidí, mělo přečkat.

Pokud ale ve vaší chladničce máte jedno mléko rozdělané, buď ho vypijte, nebo vylijte ještě před tím, než chladničku odpojíte od zdroje. Obecně je totiž citlivé na vnější vlivy, snadno se infikuje mikroorganismy a vstřebává okolní pach. Neriskujte trávicí potíže.

Gouda, eidam a ti druzí

Sýry by se měly dát pod poklop do chladné místnosti, kterou může být i spíž. Pakliže nejsou dobře uschované, je nezbytné zajistit jim ochranu proti mouchám.

Když máte v plánu svíčkovou – za pár dní

Syrové maso vydrží, pokud ho dáte do lavoru, zalijete studenou vodou a přikryjete utěrkou, jejíž konce jsou ponořené ve vodě a stále ji tak nasávají. Voda se odpařuje a maso chladí, jenom ji párkrát musíte vyměnit za čerstvou a opět studenou.

Spolehnout se můžete i na cibuli a sůl. Maso dejte do pekáčku nebo hrnce, posypte solí a nahrubo nakrájenou cibulí. Zatemněte pokličkou a dejte na podlahu (ideálně ve sklepě, ale není to podmínkou). Až maso budete vracet zpátky do ledničky, důkladně ho opláchněte a osušte. Je to na vás moc náročné? Nevadí, v nouzi pomůže i další stará rada našich babiček.

Do hrnce nalijte ocet (množství asi jeden centimetr ode dna), položte do něj pařáček, který máte na knedlíky, a maso v něm uvelebte. Pokud hrnec dobře přikryjete, tak vypařovaný ocet uchrání vaše masíčko před zkažením.

Máslo

„To je jednoduché. Dřív jsme to dělaly tak, že se máslo dalo do porcelánového hrnečku. Ten se celý potopil do studené vody,“ radí zasloužilá devětaosmdesátiletá seniorka z Liberce s tím, že pokud budete vodu častěji měnit, uchráníte máslo před velkými vedry.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat