Prostreno.cz

Skvělé tipy na voňavé prádlo bez aviváže

I když je vaše prádlo čerstvě vytažené z pračky, nedá se o něm tvrdit, že příjemně voní? Paradoxně za to občas může voňavý prací prášek!

Někdy obyčejný prací cyklus nezbaví vaše oblíbená trička nežádoucího zápachu. Už jste zkusili všemožné chemické přísady? Třeba právě to je ta chyba. Ještě, že to jde i jinak…

Dejte šanci obyčejné vodě

Zní to trochu jako zákon Kocourkova, ale věřte, že detergenty přítomné v pracích prostředcích (chemické látky určené k čištění) se podílí na zápachu oblečení. A to i navzdory tomu, že se prací cyklus snaží všechny stopy pracího prostředku odstranit. Jestli tedy perete, ale pořád necítíte nic příjemného, nechte vaše oblečení „projet“ pračkou – bez ničeho. (Projděte celý prací cyklus.)

Namočte a „prohřejte“

Teplá voda působí jako odstraňovač zápachu tkanin. Proto zanechte páchnoucí prádlo v pračce, a to s obvyklým množstvím čisticího prostředku. Naplňte pračku horkou vodou a zapněte program předpírky. (Ten prodlouží prací cyklus o zhruba 15 minut.) Pokud máte v kupě prádla kousek látky, která by se neměla v horké vodě prát, použijte vodu studenou. Počítejte však s tím, že budete potřebovat více než jedno umytí, abyste se zbavili nepříjemného odéru.

Použijte jedlou sodu

Propocené „koláče“ v oblasti podpaží, které jsou cítit i po vyprání? Položte trička na čistý povrch a posypte je jedlou sodou. Nechte přes noc odpočívat. Následujícího rána dobře protřepejte a odstraňte přebytečné stopy sody (měkkým štětcem). Trička pověste ven a večer si pogratulujte, pokud zápach zmizí.

Kouzlete s bělidlem

Bělidlo účinně odstraňuje plísně. A to se hodí zvlášť v případě ručníků, povlečení nebo ponožek. Nalijte polovinu šálku bělidla do velkého kbelíku s vodou, promíchejte a namočte do něj páchnoucí oblečení. (Nechte 20 minut působit.) Poté oblečení vyperte běžným způsobem.

Vyndejte starý dobrý ocet

Díky přidání 1/2 šálku bílého octa a pracího prostředku se skutečně zbavíte všech pachů, které mají tendenci držet se oblečení „jako klíště“. Ocet také působí jako úžasný osvěžovač látky a zároveň změkčovadlo. Zkuste to.

Sušte na slunci

Mezi nejjednodušší způsoby, jak zabít bakterie, je sušení oblečení na slunci. Díky tomu vaše svršky krásně voní. Jak málo stačí, že?

Použijte esenciální olej

Do bubnu pračky přidejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje, přičemž obvyklá dávka činí 10–20 kapek. Pakliže zvolíte tea tree, zajistíte si zároveň repelentní účinky. (Tea tree působí proti roztočům, klíšťatům anebo také blechám.)

Tip: Že prádlo lez provonět i bez aviváže, dokazuje starý trik. Stačí do praní přidat bylinkovou esenci. Ve vodě 15 minut povařte lístky růží nebo levandule, nechte odstát, sceďte a přidejte do bubnu pračky.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat