Prostreno.cz

Štípnutí od vosy či včely. Bolest i otok zastaví med nebo cibule

Vyrážíte do přírody nebo jen sedíte rádi na zahrádce a už kolem vás něco bzučí. Vosy nebo včelky snadno přilákáte kouskem jídla nebo sladkou limonádou, dokonce jim voní i některé sladké květinové parfémy. Pokud se střetne vaše kůže s bolestivým žihadlem je to dost nepříjemné, pokud zrovna nemáte po ruce speciální přípravek z lékárny poradíme vám jaké běžné suroviny můžete na zklidnění využít.

Na vosy narazíte v létě zkrátka všude, v lese, na louce na koupališti i na vlastní zahrádce, tito nezvaní hosté se zkrátka zabydlí kdekoli. Přinášíme vám několik snadných tipů, jak zkrotit bolest, zarudnutí a otok i bez speciálních přípravků. Většinu pomocníků už máte dávno doma, víte, o kterých je řeč?

Vyndejte žihadlo

Rozdíl jestli vás píchne včela či vosa poznáte snadno podle žihadla. Včela má na konci žihadla ostré trny, které se v kůži zachytí, uvízne a včela umírá. Na rozdíl od včel, jedna vosa vás může štípnout i opakovaně. Její žihadlo nemá trny a snadno ho z lidské pokožky vysune, a pokud můžu, bodne pěkně ještě jednou. Pokud vám v kůži uvízne žihadlo, opatrně ho nehtem vyškrábněte ven, hlavně nemačkejte.

První pomoc

V místě žihadla, ránu omyjte vodou a obyčejným nejlépe tuhým mýdlem, naše babičky používaly obyčejné „s jelenem“ a bylo na to nejlepší. Případně ranku omyjte alespoň čistou vodou. Nyní už se musíte vypořádat jen s otokem, každý z nás reaguje jinak, pokud máte alergii neprodleně vyhledejte lékaře, pokud otékáte jen zběžně, máme pro vás pár tipů, jak otok jednoduše zmírnit.

Studený obklad

Základem je studený obklad, který aplikujte podle potřeby, přináší snadnou úlevu, jako speciální chladivé gely. Obklad si můžete ještě vylepšit, když do vody přidáte lžíci octa. Jak bílý ocet, tak i jablečný ocet fungují jako účinné prostředky při bodnutí hmyzem. Kyselina octová má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snižovat otoky a záněty. Pomáhá také neutralizovat kyselinu v jedu, aby zmírnila bolest a svědění.

Jedlá soda

Jedlá soda se doma jistě najde, její alkalická povaha pomáhá neutralizovat bodnutí a poskytuje rychlou úlevu od bolesti. Navíc působí jako protizánětlivé činidlo a pomáhá redukovat otoky, záněty a zarudnutí.

Med

Úlevu od bolesti přináší i med. Enzymy obsažené v medu pomáhají neutralizovat jed v postižené oblasti. To pomáhá snižovat bolest a svědění během několika minut. Navíc má antibakteriální vlastnosti, které zabraňují infekci.

Cibule

Cibule je další vysoce účinný přírodní domácí prostředek na bodnutí hmyzem. Plátek cibule pomáhá snižovat otoky a zklidňuje svědění. Navíc jejich silná vůně odpuzuje hmyz a předchází tak dalším štípancům.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat