Prostreno.cz

Citron oceníte nejen v nápojích

Většina z nás má žluté citrusové plody v lednici připravené k osvěžení nápoje či nějakého pokrmu. Byla by ale škoda citrony nevyužít také jinak! Co všechno dokážou?

Ekologický čistič

Lidé, kteří se ve své domácnosti snaží nevyužívat chemické čisticí prostředky, citron moc dobře znají. Pokud šťávu z tohoto plodu přidáte do vody, získáte univerzálního pomocníka prakticky na všechny povrchy v bytě – od umyvadla přes okna až po podlahu. Mimochhodem, pokud chcete vybělit prádlo, přidejte šálek citronové šťávy k příštímu praní.

Bojovník s plísní

Občas se stane, že si ani nevšimneme a dítko (nebo partner) hodí do koše na prádlo ještě vlhký ručník, takže když jej pak chceme hodit do pračky, zjistíme, že už na něm vesele žije a bují plíseň. Co teď? Obyčejný prášek si často s takovým úkolem neporadí. Zkuste si připravit pastu ze soli a citronové šťávy – tou postižená místa potřete, pořádně vydrhněte (s ohledem na materiál, samozřejmě) a nechte zcela zaschnout. Poté vyperte. V případě potřeby postup opakujte.

Rychlá ústní voda

Potřebujete propláchnout ústa, zbavit je nečistot a osvěžit dech, ale po ruce nemáte tradiční ústní vodu? Nevadí? Vypláchněte si ústní dutinu vodou s citronovou šťávou. Působí dezinfekčně, navíc vyrovnává v ústech pH. Jen pozor – kyselina citronová nesvědčí při delším styku zubní sklovině, a tak vždy ještě ústa pořádně vypláchněte čistou vodou.

Vzpruha pro nehty

Trápí vás třepící se lámavé nehty? Utrácíte majlant za nejrůznější speciální olejíčky, emulze či laky? Pak vyzkoušejte obyčejný citron. Prostě jej promíchejte s olivovým olejem a v této „lázni“ nehty každý den alespoň 10 minut máčejte. Poté upláchněte a použijte klasický krém na ruce. Malý bonus? Citron nehty krásně vybělí!

Pomoc pro žaludek

Pokud budete k jídlu nebo po něm pít codu s citronem, pomůžete svému žaludku lépe trávit přijatou potravu. A správně fungující zažívání je prakticky podmínku pro zdravý organismus. Citron pomáhá tělu zbavit se toxinů, takže si ho určitě neodpírejte!

Zdroj: https://www.thespruce.com/ways-to-use-lemon-juice-1900665, https://www.marthastewart.com/1121333/uses-for-lemons-around-house





Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat