Prostreno.cz

Jak pěstovat rýži doma v květináči

Nenadýmá, zbavuje škodlivin, preventivně působí proti ledvinovým kamenům. To je rýže. Už jste si zkusili vypěstovat doma v květináči?

Rýže je považována za královnu všech sacharidů. Obsahuje mangan, železo či selen. V dobrém množství jsou zastoupeny i fosfor, zinek, měď a vápník. A ani s vitaminy to není špatné. Jmenovitě se jedná o skupinu B a vitamin E. Rýže také obsahuje glukan, který pozitivně ovlivňuje imunitu. A teď jedna záludná otázka… Víte něco o pěstování rýže?

Rýže ke své plodnosti vyžaduje tuny vody a horké, slunečné podmínky. Právě kvůli těmto „komplikacím“ je výsadba rýže v některých oblastech nemožná, nicméně pro vás platí informace, že si ji můžete zkusit vykouzlit u sebe doma. Nepředpokládejte však, že budete sklízet tuny rýže. Pořád nevlastníte plantáž a pořád je to jenom zábavný projekt, který probíhá v kontejneru. Jak a čím začít?

Budiž světlo!

V ideálním případě budete potřebovat několik nepřetržitých, teplých dnů. V překladu to znamená, že vám topná sezona vyloženě nahrává. (Konkrétně se jedná o 21 °C, což není nic náročného.) V případě, že je to pro vás nereálné, zkuste pěstování „pod světlem“.

Nejprve musíte zakoupit rýžové osivo. Osvědčuje se i dlouhozrnná hnědá rýže přímo z obchodu s potravinami, přičemž organicky pěstovaná rýže je nejlepší. Bílá, která byla zpracována, se nedoporučuje.

Vstávej, semínko!

Připravte si výsevní misku s běžným substrátem. Ten zvlhčete rozprašovačem. Semena rýže položte na povrch substrátu a opět zvlhčete rozprašovačem. Obecně platí, že je nutné na vlhkost neustále dohlížet.

Misku umístěte na slunečné a teplé místo, ideálně na jižní stranu bytu. Pokud tuto podmínku dodržíte, semínka vyklíčí při udané pokojové teplotě zhruba do dvou týdnů. Pravidelně zavlažujte, a to zvlášť pokud jsou rostlinky větší. (Ideální je stojatá teplá voda, ovšem v momentě, kdy sklízíte, by již rostliny neměly v této vodě stát.)

Vzešlé rostlinky přesaďte do kbelíku nebo truhlíku, přičemž udržujte hladinu vody 2 centimetry nad substrátem. Pokud vše půjde dobře, rýže je připravena na sklizeň ve čtvrtém měsíci „těhotenství“. Tento stav poznáte tak, že stonky zežloutnou (zezlátnou). Doporučuje se stonky nechat proschnout (zabalené v novinách) po dobu dvou až tří týdnů na teplém a suchém místě.

Po usušení je pečte v mírně předehřáté troubě při 93 °C (jednu hodinu), pak rukama vyjměte. Takhle se to sice na rýžových polích nedělá, nicméně tento postup taky není standardní…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat