Prostreno.cz

Proč byste šampaňské neměli nalévat do flétny

Základem každého večírku a významné události je tolik oblíbené šampaňské. Už jen to, jak jeho bublinky tančí, lahodí oku. A pak si na svoje přijde i mlsný jazýček. Nebo ne? Zahoďte flétny, šampáňu totiž nesvědčí, vzkazují sommeliéři!

Oslava narozenin, svatby, výročí, křtiny, možná i rozvody… K těmto událostem se nějaká ta sklenka šumivého sektu, nebo rovnou šampaňského, vyloženě nabízí. Už jste ale někdy řešili, že úzká podlouhlá sklenice zvaná flétna svátečnímu přípitku vůbec nesvědčí?

Vypadá to hezky, ale…

Mnoho lidí má pocit, že šampaňské by se ideálně mělo konzumovat z flétny, tedy speciální sklenice, která dovoluje bublinkám taneční rej. Sommeliéři ale nesouhlasí. I Maggie Henriquez, generální ředitelka a prezidentka společnosti Krug, která se od roku 1843 specializuje na prestižní a výběrová šampaňská vína, proti tomuto u smetánky zažitému zvyku veřejně protestovala.

„Nepoužívejte flétny. Je to omyl. Flétny vám nedovolí naplno si užít to, co šampaňské nabízí,“ řekla podle zprávy The Drinks Business na setkání v Hong Kongu. Co ji k tomuto výroku vedlo?

Mýty vyvráceny

Jeden příběh tvrdí, že sám Dom Pérignon přijal flétnu jako ideálního spojence šampaňského již v sedmnáctém století, a to proto, aby mohl sledovat tanec šumivých atomů. To je sice pěkné, nicméně flétna sice předvede bublinky, nechá vyniknout perlivosti a zlatavé barvě, ale nedovolí vyjádřit aroma. Proto znalci doporučují dávat přednost širokým sklenicím – minimálně u kvalitního šampaňského.

Sklepmistr Richard Geoffroy ze zmíněné společnosti Dom Pérignon dokonce v rozhovoru pro Sunday Telegraph řekl, že i on sám používá spíš sklenice širšího typu, protože dovolí vínu více se vyjádřit a zlepšují chuť v ústech. „Ale nepoužívám velmi široké sklenice, protože by to nakonec uškodilo celkovému dojmu, buket by to příliš zúžilo,“ nechal se slyšet odborník. Tak co, které sklenici dáte přednost?

Až se příště oslava zeptá

Ať už šampaňské naléváte do čehokoli, brusinky si s ním užijí vždycky. Už jste zkusili tip na báječnou podívanou, za kterou by se nemusely stydět ani baleríny z Národního divadla? Připravte si balíček sušených plodů a ty nejprve opláchněte, aby se zbavily mastného povlaku. Poté nalijte do sklenky sekt (nebo šampaňské) a postupně do ní brusinky vhazujte. (Pokud vám ujede ruka, dočkáte se větší pěnivosti.)






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat