Prostreno.cz

Zužitkovat vaječné skořápky se opravdu vyplatí

Vejce v sobě skrývají podklad v podobě potřebných bílkovin, vápníku a minerálů. Ale i vnější slupka má svojí nesmírnou hodnotu. Na co všechno se dají použít vaječné skořápky?

Vaječné skořápky jsou extrémně podhodnocené a těžko se o nich mluví. Škoda. Dají se totiž velmi prakticky zužitkovat. Jak?

Domácí doplněk stravy

Mnoho zdravotníků doporučuje používat vaječné skořápky coby formu přísunu vápníku, který posiluje kosti, a prý dokonce poskytuje úlevu od premenstruačního syndromu.

Prášek extrahovaný z vaječných skořápek obsahuje bohaté množství přírodního vápníku a dalších prvků, jako je fluor a stroncium, jež posilují lidskou chrupavku a kosti a předcházejí osteoporóze. Co musíte udělat?

Vařte skořápky z 12 vajec, a to při vysoké teplotě. Stlačte skořápky dolů do vody (lžící) a zajistěte tak, že jsou zcela ponořeny. Po 5 až 6 minutách byste si měli všimnout, že se v horní části nádoby vytváří pěna.

Poté, co se pěna usadí, ponechte ještě horké skořápky další 3 minuty odpočívat. Poté je odstraňte z plotny, dejte na plech a sušte při 90 stupních Celsia 10 až 15 minut. Následně je rozdrťte. A pak? Spotřebujte denně 1 čajovou lžičku. Buď s vodou, nebo ovocným džusem. Doporučené denní dávkování nepřekračujte.

Zpevňující zubní pasta

Leskná a houževnatá látka, která pokrývá vnější zuby, se nazývá smalt. Ten je složen z minerálů a chrání zuby před slabostí a úpadkem. Bohužel, bakterie v ústech reagují se sacharidy a cukrem, čím se vytváří kyselina, která postupně smalt a všechny nezbytné minerály odvádí. Podle studie z roku 2015, kterou zveřejnil magazín Journal of Clinical and Diagnostic Research, jsou řešením vaječné skořápky.

Vzhledem k tomu, že vaše zuby jsou v podstatě složeny z vápníku, zubní pasta z vaječných skořápek je pomáhá zpevnit a zároveň obnovuje mineralizaci. Povařte a usušte skořápky z 12 vajec, jak je popsáno v krocích výše.

V malé misce smíchejte prášek z vaječné skořápky, 1 polévkovou lžíci sody, 1 až 3 polévkové lžíce kokosového oleje (potřebujete hladkou konzistenci) a 10 kapek esenciálního oleje máty peprné (volitelně). Skladujte v malém džbánku a používejte každé ráno.

Rostlinné hnojivo

Pokud patříte k obdivovatelům květin či k nadšeným zahrádkářům, pravděpodobně používáte zemědělské vápno, abyste půdu svých miláčků přiživovali. Vejce jsou 97 procent uhličitanu vápenatého a obsahují stopy jiných minerálů, jako je fosfor, hořčík, sodík a draslík. Tak jako hnojivo použijte skořápky!

Nejenže vaječné skořápky vyživí vaše rostliny, také zabrání jejich uhnívání. (Například rajčata, lilky a papriky často hnijí kvůli nedostatku vápníku.) A jak postupovat? Vařte a sušte skořápky z 12 vajec, jak bylo popsáno dříve. (12 vaječných skořápek by mělo stačit k přihnojení 2 až 4 rostlin.) Skořápky umelte a vytvořte z nich prášek. Ten promíchejte s půdou rostlin. Květiny zalijte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchentips.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat