Prostreno.cz

Hydratace suché pleti pomocí přírodních zdrojů

Podzim a zima je sezona, která přináší mnoho příjemných zážitků, ale suchá kůže k nim rozhodně nepatří. Taky už se děsíte odlupujících se šupinek? Nemusíte. Ve vlastní kuchyni najdete zastání i pomoc!

Kůže má tendenci se vysoušet kvůli poklesu teplot a také vlhkosti. To způsobuje, že se pokožka dehydratuje, což vede k zánětům, podráždění nebo svědění. Naštěstí existuje mnoho přírodních složek, které jsou velmi účinné při léčbě problémů suché kůže. Kterou z těchto čtyř si vyberete?

Kokosový olej

Kokosový olej je jedním z populárních a účinných léků na suchou pokožku v zimních měsících. Obsahuje dostatečné množství mastných kyselin, které mohou kompenzovat ztrátu vlhkosti z pokožky. Také jeho antioxidační vlastnost není k zahození. A další bonus? Tento olej je snadno absorbován kůží. Výhra!

Zahřejte trošek kokosového oleje v mikrovlnné troubě a naneste jej na pokožku před koupáním. Jemně vmasírujte tak, aby olej pronikl do pokožky. Počkejte 10 minut, pak se osprchujte. Tento postup opakujte jednou denně. Pokud trpíte na extrémně suchou pokožkou, můžete po koupání aplikovat „oříšek“ kokosového oleje na vlhkou pokožku.

Med

Med je považován za další přírodní zvlhčovač s antioxidačními, antimikrobiálními a zvlhčujícími vlastnostmi. Pomáhá totiž zachytit vlhkost, takže se díky němu pokožka stává jemná a hladká. Med má zároveň mnoho vitálních a minerálních látek, které pomáhají zlepšit zdraví pokožky a léčit kožní tkáň. A jak je to s jeho nanášením?

Chvíli před sprchováním naneste trochu medu na celé tělo a jemně masírujte kruhovým pohybem. Počkejte 10 minut, pak se sprchujte. Nebo, v případě suchých rukou, smíchejte stejné množství medu a glycerinu. Naneste na postiženou oblast, počkejte 10 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

Olivový olej

Dalším účinným prostředkem pro suchou pokožku je určitě olivový olej. Olivový olej obsahuje antioxidanty, jako je vitamin E, které napomáhají neutralizovat oxidační účinek volných radikálů, které poškozují kolagen – tedy způsobují suchost kůže. „Oliváč“ pracuje také jako skvělý přírodní hydratační přípravek. Navíc zdravé mastné kyseliny v něm obsažené mohou uklidnit suchou pokožku celého těla.

V rámci každodenního použití naneste trochu vlažného olivového oleje na ruce, nohy a další oblasti se suchou kůží. Lehce promasírujte pomocí kruhových pohybů a počkejte 30 minut. Osprchujte se a poté aplikujte lehký zvlhčovač.

Zároveň jednou týdně smíchejte olivový olej se lžící hnědého cukru a vytvořte pastu. S její pomocí proveďte peeling celého těla.

Avokádo

Ano, i avokádo je vůči suché pleti přínosné. Je totiž bohaté na vitamin E, který chrání pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, které snadno pronikají hluboko do pokožky, kde se vyrovnávají se ztrátami vlhkosti.

Pomocí vidličky rozmačkejte dužinu z avokáda a rozetřete do hladké pasty. Přidejte dvě lžičky medu, promíchejte a naneste na pleť. Nechte působit 20 minut, poté utřete vlhkým ručníkem a opláchněte se. Tuto masku můžete aplikovat několikrát týdně. Stejně můžete postupovat i s gelem z aloe vera.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat