Prostreno.cz

Jak přežít Vánoce v klidu a bez zbytečných nervů

Blížící se svátky vás už teď psychicky vyčerpávají? Možná proto, že všechny přípravy chcete zvládnout bez pomoci. Podělte se o své úkoly s rodinou, méně sledujte televizi a udělejte si čas jen pro sebe. Tak se vám úsměv z tváře nevytratí!

Vánoce jsou nejkrásnějšími svátky roku, které bychom měli prožívat v naprosté harmonii, klidu a pohodě. Jenže upřímně, komu se to povede? Jednoho stresují vysoké výdaje, druhý si vyčítá, že nemá pořádně uklizeno, třetí zase šílí z pečení cukroví. Korunu tomu může nasadit také šišatý stromeček i nepovedený domácí „vaječňák“. Také přemýšlíte nad tím, jak se z toho všeho o svátcích dočista nezbláznit? Pohodlně se usaďte a pročtěte si tento krizový adventní manuál. S ním psychické vyčerpání nehrozí!

Nemějte přehnaná očekávání

Krok jedna? Nenechat se „oblbnout“ televizí. Pokaždé, když tento přístroj zapnete, vidíte to stejné – vánoční reklamy i filmy, ve kterých jsou jen šťastné rodiny, zasněžené krajiny, úžasné výzdoby a haldy dárků. Čím déle takovému „nátlaku“ budete čelit, tím více začnete podléhat představě, že přesně tak to musí probíhat i u vás doma. Snaha o dokonalost však vede jen k pocuchaným nervům. Nehoňte se za perfektní vidinou svátků, ono to všechno nějak dopadne…

Rozdejte úkoly každému, kdo se nachomýtne okolo

Proč by vlastně všechno mělo být pouze na vašich bedrech? Tak pochopitelně, že byste to zvládli, ostatně jako každý rok. Jenže přidat ruku k dílu mohou i ostatní členové rodiny, čímž se vám hodně uleví. Pojměte veškeré přípravy jako týmovou práci, atmosféra bude mnohem uvolněnější. A vaše nervy také!

Udělejte si čas pro sebe. Bez kompromisů

Máte toho už vážně nad hlavu? Dejte si pauzu, při které přijdete na jiné myšlenky. Procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře, stejně jako horká vana či další přečtená kapitola v knize. Kde je psáno, že musíte být od rána do večera v jednom kole – bez nároku na přestávku? Ono to mytí oken neuteče. Ani z toho, že na koberci bude „strašit“ ten flek o hodinu déle, se svět přece nezhroutí.

Ventilujte své pocity, ať jsou jakékoli

Vánoční čas mnohdy vyvolává vzpomínky a smutné emoce. Pokud jste v tomto období citlivější, protože myslíte na někoho, kdo navždy odešel z vašeho života, neskrývejte své pocity, ale pusťte je ven. Rodina vaše rozpoložení jistě pochopí, navíc vám projeví i podporu. Neuzavírejte se tedy do sebe, ani do koupelny!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat