Prostreno.cz

Máte stres z financí. Vyzrajte nad ním jednou provždy

Zase vám přišla obálka z banky, což vám hodně zkazilo adventní náladu? Pokud je tato situace standardním stavem, možná byste měli začít uvažovat o tom, jak svou finanční úzkost řešit. Hlavní je odhalit největší kámen úrazu!

Zmocní se vás při pohledu na zůstatek vašeho bankovního účtu deprese? Určitě nejste jediní – navíc teď, když vaše úspory řádně provětrají blížící se Vánoce. Jenže co zbytek roku? Pokud vás i ostatní měsíce výpis z banky pořádně stresuje, pak máte co dočinění s ukázkovým případem finanční úzkosti, která podle odborníků rozhodně není ničím výjimečným. Proč se lidé kvůli penězům tolik nervují?

Zítřek jak velký otazník

„Peníze v nás navozují pocit bezpečí. Když propadáme obavám, že jich nemáme dostatek, pociťujeme strach z budoucnosti, protože naše existence se může ocitnout v ohrožení,“ vysvětluje newyorská psycholožka Chloe Carmichael. No dobře, ale jak se s „peněžním stresem“ nejlépe vypořádat? To záleží na tom, z čeho přesně si děláte největší vrásky…

Zajištění na důchod. Bude to stačit?

Stále přemýšlíte nad tím, jestli v penzi nebudete strádat, když na příspěvky od státu nelze moc spoléhat? Tak přesně tohle znepokojení, které může narušit běžný chod domácnosti, je nejčastějším finančním stresorem.

„Máte-li tyto obavy, přepracujte svůj stávající rozpočet. Nebo zvažte založení přísně spořicího účtu, který pro vás bude krizovou záložní rezervou. I když na tom s majetkem možná nejste tak, jak byste si přáli, nebuďte nečinní a vytvořte si nějaký plán,“ doporučuje newyorský psychoterapeut Matt Lundquist.

Co když přijdu o práci, ustojím to?

Dalším krajně znervózňujícím faktorem je jistota ohledně zaměstnání. Nedá vám spát myšlenka, že jste v kanceláři zaslechli něco o propouštění, protože firmě se přestalo dařit? Hned vás automaticky napadá, co s vámi bude, kdybyste výpověď dostali právě vy. A než se nadějete, nervy máte nadranc!

„Tento konkrétní strach je přímo ukázkový. Ale to ještě neznamená, že se nedá zvládnout. Promluvte si upřímně s vaším nadřízeným o stavu společnosti, a požadujte od něho zpětnou vazbu, abyste se ujistili, že svou práci děláte skutečně dobře. To vás buď uklidní, nebo přiměje včas přemýšlet o dalších možnostech zaměstnání,“ myslí si zmíněný specialista přes lidskou psychiku.

Beru míň než Jitka s Petrem!

Dřete „od nevidím do nevidím“, ale že byste nějak bohatli, to se říct nedá? Moc tomu nepřidá ani chlubení vašich přátel, že se letos konečně podívají do Karibiku. Ani jejich zmínka, že brzy doplatí hypotéku na dům, vám příliš radost nedělá. Co jen děláte špatně?!

„To, kolik peněz vyděláváte, nikdy neberte jako odraz vaší vnitřní hodnoty, nebo ztratíte svou sebeúctu. I když máte méně finančních prostředků než vaši sousedé, není to zdroj hanby. Pokud vás vaše zaměstnání nenaplňuje, možná je čas pomýšlet na změnu i jinou cestu ke kariérnímu postupu. Třeba je tohle ta správná motivace, která vám dosud chyběla,“ míní psycholožka Chloe Carmichael.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat