Prostreno.cz

Dokonale čisté nerezové hrnce

Litina je náchylná k rezavění, ale nerezové hrnce a pánve do vysoce ohrožené skupiny kuchyňských pomůcek naštěstí nepatří. To ovšem neznamená, že není nutné o ně pečovat. Připáleniny a svéhlavý olej mohou pánvi brát lesk a v nejhorším případě ovlivňovat vaření. Kdy na pomoc přivolat třeba kyselinu šťavelovou?

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře? Nerezová ocel je poměrně nezničitelná. Můžete ji energicky vyčistit či dávat do myčky nádobí. Prakticky jen velmi málo věcí jí ublíží. Naštěstí. K základnímu dennímu čištění přitom patří houbička a horká, saponátová voda. To obvykle stačí.

Někdy se však stává, že nádobí z nerezové oceli potřebuje víc než jen oplach v umyvadle nebo snad „lázně“ v myčce. Zadíváte se na seriál a zapomenete na to, co máte na plotně. Silná vrstva původně jedlého materiálu o sobě dá vědět charakteristickým zápachem linoucím se po celé kuchyni. Klasika. Hrnec nebo pánev odmočíte a na pomoc povoláte drsnou houbičku. Pomůže? Jak kdy.

Krystalky, které vás zachrání

V restauracích, když k něčemu takovému dojde (a že se to stává), si osvědčili takový malý trik. Když je nádobí skutečně připálené, nešťastníci do něj napustí vodu a přidají štědrou dávku prostředku určeného do myček nádobí. Klíčem však je, aby tenhle zachránce nebyl tekutý, ale sypký. Takto léčený hrnec nebo pánvičku ponecháte přes noc a druhý den umyjete – téměř bez úsilí. A co dělat v případě, kdy si sice zachováváte dobré čisticí návyky, ale čas a opotřebení je proti vám?

Olej může polymerizovat a připravit vaše nádobí o lesk, respektive mu navíc přidat žluté a černé skvrny. Pokud jste neopatrní, nerezová ocel začne dokonce i rezavět. Pak povolejte kyselinu šťavelovou (seženete v drogerii či prodejnách s barvy a laky, a to za zhruba 60 korun 200 g). Společně s tekutým pískem se vzniklých skvrn zbavíte.

Když jde do tuhého

V praxi se prý ještě osvědčuje i čistič na trouby. Ten stačí rozstříkat a nechat chvíli působit. Pochopitelně, že následně je nutné nádobí důkladně umýt. Při manipulaci s tak agresivním prostředky dávejte pozor na kontakt s pokožkou. Čističce tohoto typu mohou způsobit vyrážky a dokonce i popáleniny.

Zdroj: www.womansday.com, www.mollymade.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat