Prostreno.cz

Důmyslné zavlažování květin během delší dovolené

Pokud odjíždíte na kratší dobu z domova, přinášíme vám pár chytrých nápadů na udržování vašich pokojových rostlin. Není nutné kvůli zalévání květin shánět ochotné sousedy či nahánět obětavé přátele. Vyzkoušejte osvědčené triky, které vaše rostliny udrží po celou dobu v komfortu.

Známe to moc dobře všichni, nebo raději respektive všechny. Blíží se čas našich letních dovolených. V hlavě máme, co všechno před odjezdem na vysněnou a vytouženou dovolenou ještě potřebujeme stihnout. Pracovní povinnosti jsou na prvním místě, pak rychle vše potřebné a důležité dokoupit a pak fofrem chystáme děti, domácí mazlíčky buď bereme s sebou, nebo je přesouváme na bezpečná místa. Poslední věci umístit už do tak dost objemných zavazadel. No nic hlavně nezapomenout. 

Tak a máme problém, kdo se po dobu naší nepřítomnosti postará o naše květiny? Nezoufejte, žádné rychlé přesuny, ani shánění ochotných zahradníků na pomoc. Máme pro vás zaručené a osvědčené tipy, které vám umožní během chvilky a s jen běžnými věcmi z domácnosti, zaopatřit naše květinky či bylinky. 

Vyrobte si zavlažovač z plastové láhve a papírových utěrek 

Odřízneme dno plastové láhve (dvoulitrové či jedenapůllitrové) dle toho, co máme momentálně k dispozici. Láhev naplníme papírovými kuchyňskými utěrkami, tak aby byla úplně plná. Také můžeme použít papírové kapesníky. Pak láhev obrátíme vzhůru nohama a hrdlo opatrně zasuneme do půdy kolem čerstvě zalité pokojové rostliny. Pro lepší stabilitu láhve připevníme do její blízkosti jídelní tyčinky nebo tenká dřívka. Celou tuto jednoduchou konstrukci ještě zabezpečíme klasickou krejčovskou gumou, ideálně ve dvou rovinách. Těsně před odjezdem z domova láhev naplníme vodou. Takto vydrží prostupovat vlhkost utěrkami a odkapávat rovnoměrně do půdy zhruba jeden týden. Pokud je potřeba větší vlhkosti, dle typu rostliny, umístíme do její blízkosti láhve dvě, a to z každé strany rostliny. 

Skleník z plastové tašky 

Velká umělohmotná taška od běžného nákupu v supermarketu může výborně posloužit jako skleník pro drobnější pokojové rostliny. Nejprve rostlinu dobře a dostatečně zalijeme a následně necháme odkapat. Na dno tašky rozprostřeme vrstvu rašeliny či jiného vhodného substrátu, který máme momentálně k dispozici (rašelina či substrát pohltí přebytečnou vláhu). Tašku v horní rovině stáhneme provázkem nebo gumičkou, je potřeba připravit tak, aby zůstal volný větrací otvor. Pokud rostlinku vhodně umístíme tak, že není vystavena přímému slunečnímu svitu máme se zálivkou vyhráno. Takto zaopatřená rostlina vydrží po dobu cca dvou týdnu. Její půda je přiměřeně vlhká a květinka krásně vzrůstá. 

Zavlažovací zařízení z ručníku 

Před naším plánovaným odjezdem namočíme starší froté ručník a rovnoměrně ho rozložíme na ploché dno dřezu, vany nebo sprchového kouta. Pozor – podmínka je alespoň částečná blízkost slunného okna. Nyní opatrně pustíme studenou vodu, právě jen na tenký pramínek spíše odkapávání. Jde o to, že voda má jen lehce odkapávat na ručník. Pokud máme na vodovodní baterii umístěný spořič spotřeby vody, bude tato procedura snazší. Následně pak pokojové rostlinky rozmístíme rovnoměrně na ručník a pečlivě zkontrolujeme, aby se odtokové otvory na květináči dotýkaly ručníku. Rostlinky na ručník umísťujeme samozřejmě bez odkapávacích misek. Vodu z kohoutku necháme po dobu naší nepřítomnosti jemně a drobně odkapávat. Kořeny rostlinek si pak budou moci zcela bez problémů odebírat svoji potřebnou vláhu z ručníku. 

Tak a již nyní máme vše hotovo a připraveno.... A hurá dovolená může začít... Uvidíte, že po vašem návratu bude vaše fauna v naprosté a dokonalé kondici. 

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 2 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat