Prostreno.cz

Posekaná tráva je výživným hnojivem pro váš trávník

Zase nevíte, kam máte vysypat obsah sekačky, aby vám nikdo nevynadal? Pravdou je, že pokud onen materiál necháte ležet na trávníku, prospěje to jeho barvě i kvalitě. Ovšem jsou i jiné možnosti, které možná vyřeší vaše „zelené dilema“.

Staráte se o svůj trávník s největší pečlivostí, přičemž se jeho častou úpravou snažíte docílit „kobercového vzhledu“? Pak vám asi nemusíme říkat, že likvidace posekané trávy je v dnešní době hodně diskutovaným tématem. Dá se s tímto zeleným „odpadem“ vůbec nějak rozumně naložit? To víte, že ano! Zkuste třeba následující tipy.

Kompost. Ideální řešení problému

Máte na pozemku trochu místa navíc? No výborně, tím může být po starostech. Jednou z úplně nejvýhodnějších variant, jak se obsahu sekačky efektivně zbavit, je založení kompostu. Pokud už teď víte, že sami takový úkol určitě nezvládnete, ulehčete si to nákupem hotového kompostéru. Ten se dá pořídit v řádu stovek až tisíců – vše samozřejmě záleží na jeho velikosti a materiálu, z něhož je vyroben. Takový kompost je vůbec k užitku, protože kromě trávy vám pomůže „uklidit“ i shnilé ovoce, drcené větve, listí a další materiál pocházející z přírody.

Výživná pokrývka, co se nezdá

Teď si možná řeknete, že tahle rada je naprosto šílená a odporuje všem vašim snahám o pěstěnou zahradu. Nicméně, možná vážně stojí za to zvážit i variantu, že byste onen bioodpad nechali prostě jen ležet na trávníku. Tedy ne bez ladu a skladu, ale v tenké vrstvě. Odborníci jsou totiž toho názoru, že tím vaše tráva získá všechny důležité živiny a ještě hezčí odstín. Nebojte, tento „nános“ se poměrně rychle rozloží, ale než k tomu dojde, zabrání rychlému vysychání půdy.

Mulčování. Proč vlastně ne?

Další možností je takzvané mulčování. Jestli patříte k majitelům stromů nebo keříkových rostlin, jako jsou například maliny a ostružiny, dá se posekaná tráva využít jako jejich báječné hnojivo. Mějte však na paměti, že ani v tomto případě by vrstva neměla být příliš vysoká, protože by hrozilo plesnivění a zapáchání.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat