Prostreno.cz

Topení v krbových kamnech. Zjistěte, jak využít dřevěný popel

Obvykle vás manipulace s popelem, z něhož se poněkud práší, vůbec nebaví? Možná proto, že zatím netušíte, jakého máte v rukou pomocníka! Funguje totiž jako leštidlo, pohlcovač pachů a výživné hnojivo.

Venkovní teploty nutí přitápět i ty největší otužilce, což znamená, že krby a krbová kamna mají opět pohotovost. I vy se zahříváte tímto způsobem? Pokud přikládáte dřevem, měli byste vědět, že vám vzniklý popel může ještě náramně posloužit. K čemu se hodí? Čtěte dál, možná budete hodně překvapení!

Hnojivo, co se nezdá

Popel z jakéhokoli neošetřeného dřeva je výtečným hnojivem, které obsahuje spoustu draslíku, fosforu a hořčíku. Za tuhle výživnou vzpruhu vám pokojové květiny jenom poděkují! Šedý „odpad“ můžete samozřejmě přidávat i do kompostu, kde se v průběhu času dobře spojí se vznikajícími dusíkatými sloučeninami.

Parádní leštidlo s okamžitým účinkem

Utrácíte za drahé chemické prostředky, které mají v popisu práce čistit ožehnuté sklo krbu? Zkuste místo nich povolat do akce popel. Ten, přestože je jemný, má vynikající abrazivní účinky, tudíž rozpustí i velmi silnou vrstvu nečistot. Ovšem pozor, tenhle materiál dokáže kromě skla nablýskat také stříbro a matné kovy. Adekvátní množství jednoduše smíchejte s destilovanou vodou, aby vznikla konzistence pasty. Poté si navlékněte gumové rukavice, jež uchrání vaši manikúru, a dejte se do práce.

Pohlcovač pachů, do kterého byste to neřekli

Na seznam pozitiv dřevěného popela jistě patří i to, že má zásadité vlastnosti – stejně jako třeba jedlá soda. To znamená, že bez servítek absorbuje a neutralizuje veškeré zápachy, kterých se chcete nadobro zbavit. Stačí jen misku s jeho obsahem postavit třeba do lednice či málo používané místnosti. Hned ucítíte rozdíl!

Odstraňovač olejových skvrn? To také

Kdyby o tomhle fíglu věděla Popelka, jistě by si ušetřila spoustu práce. Nasypete-li na olejovou skvrnu hromádku popela a necháte ji několik hodin působit, nezůstane po tomhle nadělení ani památky. Tedy pokud hromádku zametete. A to je hodně vítaná informace, nebo snad ne?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat