Prostreno.cz

Druhy zeleniny, které pejsům rozhodně neublíží

Blíží se nejkrásnější svátky roku, které zvěstují každoroční přejídání. Nejen lidé, ale i pejsci během tohoto období trpí. Dostávají totiž samé nezdravé věci. Víte, co jim naopak dát můžete? Pokud je řeč o zelenině, jisté druhy jim rozhodně neublíží.

Že je zelenina zdravá, o tom není pochyb. Je ale vhodná i pro pejsky? Záleží, po čem v obchodě sáhnete a jak „to“ upravíte. Z čeho byste měli vybírat?

Mrkev

Oblíbená mrkvička je známá díky vynikajícímu obsahu karotenoidů a dalších důležitých minerálů, jako je vitamin C a dietní vláknina. Pokud se rozhodnete přimíchat ji k psím granulím nebo konzervě, rozhodně ji uvařte. Syrové kousky by mohly vašemu mazlíčkovi uvíznout v krku.

Okurka

Loudí váš pejsek a dožaduje se jídla, které máte na stole? Pakliže v ruce držíte okurku – nakládačku, klidně se o ni můžete podělit. Pro pejsky podle odborníků představuje vítané a svěží zpestření. Tedy v případě, že si o ni sami řeknou, což možná nebývá tak časté.

Zelené fazole

Jeden z mála druhů zeleniny, který se dá mazlíčkům podávat ve vařené nebo syrové formě, jsou zelené fazole. Ty jsou plné vlákniny, vitaminů C a K, přičemž z obou položek váš pejsek těží, zvlášť s ohledem na jeho imunitní systém.

Dýně

Dýně nepatří mezi nejpopulárnější svačiny pro psy, nicméně někteří si chuť té konzervované užívají. Lidé u dýní oceňují hlavně vysokou dávku karotenoidů, antioxidantů, vitaminu C a vlákniny. Tenhle koktejl výživných látek zpestřuje stravu prostě každému. Jenom pozor, nedávejte svým psům dýni syrovou, pečenou nebo slazenou.

Cuketa

Zdá se, že psi dobře tolerují a tráví cukety. Nízkokalorická a vysoce vláknitá povaha této zeleniny je vhodná pro kontrolu hmotnosti a trávení. Je však třeba rozkrájet cuketu na menší kousky, aby nedošlo k udušení.

Sladké brambory

Jsou napěchovány beta-karotenem, dietní vlákninou a vitaminem C, takže působí jako ideální ochrana proti srdečním chorobám a rakovině. A vypadá to, že pejskům jejich chuť nevadí. Sladké brambory můžete zapékat nebo vařit, vyvarujte se však konzervovaným sladkým variantám (kvůli dalším cukrům).

Špenát

Vysoký obsah vlákniny, draslík, folát a celá řada vitaminů. To je špenát, který může vašemu pejskovi poskytnout antioxidační ochranu před záněty a chronickými nemocemi. Ujistěte se však, že mu dáváte jen ten vařený, bez dalších příměsí, másla nebo soli.

Hrách

Čerstvý či rozmrazený hrách je vhodný pro psy, ale distancujte se od konzervovaných odrůd, které mají vysoký obsah sodíku a cukrů.

Zakázané druhy

Ačkoli výše uvedené druhy zeleniny psi mohou jíst s mírou, existují i takové, k nimž by se dostat neměli. Hrozí žaludeční rozrušení, průjem, nevolnosti, zvracení, letargie nebo další vážnější nežádoucí účinky. Na seznam těchto nežádoucích potravin se řadí syrový chřest, cibule, česnek, houby, rajče, rebarbora či třeba syrové brambory.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat