Prostreno.cz

Psi a mango. Opravdu je pro ně životu nebezpečné?

Když psi jedí mango, mohou být jejich majitelé vyděšení. Oprávněně? Představuje pro ně toto tropické ovoce nějaké nebezpečí?

Veterináři říkají, že pokud psi jedí mango, je to pro ně bezpečné, ovšem za předpokladu, že se dodržují jistá opatření. Mango je bohatým zdrojem mnoha živin, včetně vitaminu C a vitaminu A, které mohou být prospěšné pro celkové zdraví domácího mazlíčka. I když jsou psi primárně masožravci, přidání některých živin z ovoce a zeleniny do jejich stravy není škodlivé, když se provádí s umírněností.

Hlavně pozor na kyanid

Je důležité si uvědomit, že psi přijímají vše potřebné z běžných krmiv, takže není potřeba krmit je „něčím navíc“. Pokud už si něco dopřejí, mělo by se jednat o zpestření denní stravy, což se ostatně týká i zmíněného manga. Když už jej psi ochutnají, tak pouze občas. Před konzumací je vždy nutné odstranit pecku, která pro psy představuje riziko udušení.

Nutno také podotknout, že v pecce se nachází malé množství kyanidu, s nímž by se zvířecí organismus také nemusel popasovat. Pecka však není to jediné, čeho byste se měli zbavit. Pokud chcete mít jistotu, že svému pejskovi podáte jen to nejlepší, mango oloupejte, protože slupka mu může způsobit zánět žaludku a gastrointestinální problémy.

Jak již bylo řečeno, mango a další jemu podobné potraviny by se neměly stát každodenním doplňkem stravy, ale jen jeho občasnou součástí. Ve skutečnosti se doporučuje podávat zvířecímu miláčkovi asi tak dva plátky manga jednou, maximálně dvakrát týdně. Když tak budete činit poprvé, dbejte na neobvyklé chování pejska a nic mu nenuťte. Pokud mangu přijde na chuť, je to však dobře, a to hned z několika důvodů.

Posilování imunitního systému

S velkým množstvím vitaminu C, který psi nemohou přirozeně produkovat ve svém těle, je mango dobrým způsobem, jak posílit imunitní systém a pomáhat svým společníkům s ochranou před infekcemi.

Diabetes

Vláknina v tomto ovoci reguluje hladinu cukru v krvi a hlavně ve stáří snižuje riziko vzniku diabetu psa.

Zdraví srdce

Cholesterol není jen problém lidí, ale i zvířat. A zdraví srdce vašeho psa lze zlepšit, právě díky konzumaci manga.

Trávení

Přítomná vláknina reguluje trávení a zlepšuje pohyby střev, zvláště pokud pes bojuje se zácpou nebo se zažíváním.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat