Prostreno.cz

Výroba vlastního osvěžovače potpourri

Pokud počasí není pro otevírání oken zrovna ideální, možná budete hledat jiné způsoby, jak vzduch ve svém domově nějak osvěžit! Jaké máte možnosti? Vydejte se do bylinkářství nebo pro ovoce!

Ne všechny pokojové osvěžovače jsou nezávadné. Skupiny zabývající se životním prostředím hodnotí průměrný výrobek zakoupený v drogerii v rozmezí D až F, což znamená nebezpečný. Dobrou zprávou je, že můžete vytvořit svůj vlastní přírodní osvěžovač. Zkuste potpourri! Jedná se o mix suchých ingrediencí, z nichž některé vás dostanou svým vzhledem, jiné zase prvotřídní vůní. Na rozdíl od chemických sprejů, které nenabízejí skutečné řešení, vůně bylinného potpourri přetrvává po celý den.

Co všechno potřebujete?

Obstarejte si oblíbené sušené bylinky. Mezi ty, které se pro účel potpourri vyloženě hodí, patří růže, tymián, tulsi, fenykl, máta či šalvěj. Můžete však pochopitelně mít jiný vkus. Dáte přednost třeba cedrovému dřevu či bílé borovici? Nebo snad neodoláte levanduli, heřmánku a ibišku? Volba je jen na vás, každopádně v zimních měsících se těší velké oblibě hlavně skořice, hřebíček, muškátový oříšek, anýz, vanilkové lusky, kardamom i koriandr. No a k tomuto základu se přidávají i sušené květiny.

Aroma přírody

Používají se většinou celé květy, případně okvětní lístky. Vhodné jsou třeba květy karafiátů, květenství hortenzií, lístky nebo celé květy a poupata růží. Vše se dá podle libosti kombinovat s dalšími přírodninami. Do potpourri se také přidává i sušené ovoce. To lze zbavit vlhkosti v troubě, nebo sušičce potravin. Skvělý je pomeranč, grapefruit, kiwi, mandarinka, limetka, jablko, citron či granátové jablko. A jeden příklad za všechny?

Smíchejte 1 citron nakrájený na plátky, 1 jablko nakrájené na plátky, 2 skořicové tyčinky, 3 bobkové listy, 1/2 lžičky semen fenyklu, 1 čajovou lžičku levandule. Vše dejte do misky, proutěného košíčku nebo plátěného pytlíku a postavte nebo pověste podle potřeby. Menší sáčky se dají umístit i do skříní nebo mezi oblečení.

Zdá se vám, že po chvíli potpourri přestalo vonět? Trošku ho pročechrejte a pusťte do něj vzduch, vůně se oživí. Koneckonců, v každé místnosti můžete mít jednu, která vám po dlouhém pracovním dni zvedne náladu. Tak experimentujte s kuchyňským kořením, různými druhy ovoce i bylinkami. Je to dobrodružství, které slibuje výsledek aromatické směsi určené právě pro vás!

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat