Prostreno.cz

Snadná dezinfekce dřevěného prkénka

Údržbě prkének nevěnujeme příliš velkou pozornost, přitom takové dřevěné prkénko umí být plné bakterií. Pokud máte doma pár krásných dřevěných kousků, prodlužte jim život a naučte se je čistit co možná nejšetrněji!

Plastové, nebo dřevěné? Nejeden kuchař stojí před podobným rozhodnutím. Které krájecí prkénko je nejlepší? Plastové nepřejímá pachy a je levnější, snadněji se umývá. Naproti tomu se na něm podle vědeckých studií drží bakterie. Dřevěné je klasikou, jenže po namočení nějakého toho kousku dochází k procesům, které strukturu dřeva mění. Rýhy po noži jsou znatelnější, do prkénka se vsakují šťávy. Je však mnohem šetrnější k životnímu prostředí (a bezpečnější k použití). Volba je tedy na každém.

Svěží čistota i vůně

Citronová šťáva dezinfikuje a zbavuje jakýchkoli přetrvávajících pachů a bakterií. Stačí dřevěnou desku otřít, velkoryse posypat solí a následně použít šťávu z citronu. Jemně ji rozetřete po celé ploše. Tato nechte několik minut působit, poté citronový zázrak setřete. Můžete také do čisticí směsi přidat bílý (vinný) ocet. Ten je výborným přírodním prostředkem proti bakteriím, virům a plísním.

Do myčky rozhodně ne!

Při dezinfikování musíte být opatrní, a to hlavně na to, jaké typy čisticích prostředků používáte. Horká, saponátová či mýdlová voda, která je tak účinná právě na plastu, sice povrch dřevěného prkénka vyčistí, ale než zaschne, způsobí uvnitř něj hodně škody. Tak jak se ke dřevu chovat? Nemusíte chodit ven a kupovat speciální mýdla nebo čističe, protože to, co nutně potřebujete, máte ve svých domácích zásobách. Spolehněte se na sůl a citronovou šťávu.

Ošetřující minerální olej jako nejlepší volba

Jakmile skončíte, natřete prkénko minerálním olejem, abyste předešli prasklinám a udrželi jej co nejdéle zachovalé. Minerální olej (nebo jiný olej vyrobený speciálně pro dřevěné desky) je nejlepší, ale existuje i několik dalších typů, které můžete použít. Jen se ujistěte, že se jedná o olej, který je určený pro kontakt s potravinami a který nebude snadno žluknout. (Žlukne například ten ořechový nebo mandlový.) Také se držte dál od oleje rostlinného, který může způsobit ošklivý zápach. A na co dalšího si dát dobrý pozor?

Mezi nejčastější nešvary, které dřevěná prkénka poškozují, patří odstavování horkých nádob (hrnce, pekáče). Zvlášť slabší prkénka se vlivem prudké změny teploty snadno pokroutí nebo popraskají. A to je přece škoda!

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com





Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat