Prostreno.cz

Dejte sbohem zápachu ze sklenic z původního obsahu

Bylinková sezona oficiálně začala. První jarní druhy léčivých rostlin už se zamrazují, suší a konzumují. Leckdo zase dává přednost tinkturám a sirupům, které se uskladňují ve sklenicích. Také ty vaše přijaly pachy původního obsahu? Zbavte se jich s pomocí jednoduchého tipu, povolejte do akce hořčici!

Sklenic od přesnídávek, nakládané zeleniny či marmelád nejspíš máte nepočítaně. Je vám totiž jasné, že jakmile sklidíte první jarní bylinku, budete v příštích dnech potřebovat všechno, co se zrovna nabízí. Kontrolujete své zásoby? Zatímco některé sklenice jsou „nezávadné“, ty ostatní ihned po povolení víčka prozrazují, že kdysi ukrývaly česnek nebo něco nakládaného. Do toho se bylinky nebo ovoce nedají dát! Je nutné zapáchající sklenice vyhodit? Určitě ne.

Hořčice a voda

Sáhněte po hořčici. No ano. Není třeba kupovat nějakou speciální, jako třeba dijonskou, novodvorskou či kremžskou. Vezměte za vděk tou úplně základní, tedy plnotučnou. Ostatně, ta patří mezi nejoblíbenější. Je jemně mletá, bez hrubých částic. Nepřibarvená má šedožlutou barvu a přibarvená jasně žlutohnědou.

Do každé ze sklenic dejte jednu lžičku tohoto dochucovadla a zalijte horkou vodou. Sklenici zavíčkujte a důkladně protřepte. Hořčicovou vodu vylijte a sklenici vypláchněte vodou čistou. Ihned poznáte, co je to duch minulosti. Zápach z nakládané cibule zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. V podstatě ani nikdy nebyl. A co když zjistíte, že zapáchají plastové nádoby?

Plastové kontejnery potřebují víc času než sklo

Metoda s horkou vodou a hořčicí funguje nejlépe se sklem. Plast je ve spojitosti se zadržováním pachů houževnatější. Proto je nutné stejný postup trochu upravit. Hořčičnou směs nechte v plastovém nádobí několik hodin nebo dokonce přes noc.

Pokud vám nějaká hořčice nebo hořčičná semínka zbydou, vzpomeňte si na Řeky a Římany, kteří konkrétně semena používali pro léčebné účely. Hořčice coby rostlina, spolu s brokolicí, ředkvičkami a zelím patří k zelenině obsahující glukosinoláty. Hořčičná semena jsou vynikajícím zdrojem selenu, který má podle vědců protirakovinné účinky. Kromě toho obsahují i malé množství vitaminových antioxidantů, jako je vitamin A, C a vitamin K. Hořčice jakožto potravina zvyšuje žaludeční sekreci a činnost střev.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat