Prostreno.cz

Opakované použití oleje na smažení

Potřebujete toho ještě hodně usmažit, ale došel vám olej? Pokud vám není proti srsti, že byste jednu dávku měli použít vícekrát, vyčistěte ho a pokračujte ve vaření nebo pečení. Která tajná, ale naprosto běžná složka domácnosti, se s nečistotami v oleji naprosto famózně vypořádá?

U všech olejů platí jedno pravidlo: Nikdy nesmažit opakovaně na stejné dávce. Někdy se však takovému kroku vyhnout nedá. Večer například zjistíte, že na dně lahve jsou poslední tři kapky oleje, přičemž ráno potřebujete dodělat řízky. Dá se olej, který je zrovna teď na pánvi, použít znovu? Ano, stačí, když sáhnete po kolagenu, tedy konkrétně želatině.

Nejen na moučníky, závitky a aspiky

Internetová encyklopedie želatinu popisuje jako velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. I když to zní trochu šíleně, právě tahle potravina je při čištění oleje nápomocná.

Kuchyňská magie. Zahrajte si na Harryho Pottera!

Po smažení „první“ dávky nechte svůj znečištěný olej vychladnout na pokojovou teplotu, pak přiveďte trochu vody k varu a nalijte ji do tepelně odolného hrnku nebo misky. Měli byste se řídit poměrem asi půl šálku vody pro každý čtvrt litr oleje.) Do misky s vodou přidejte lžičku práškové želatiny a promíchejte, dokud se obě složky dobře nespojí. Nakonec tuto želatinovou směs přidejte do oleje, respektive pánve, a dobře promíchejte. Nádobí pak uložte do ledničky a nechte přes noc uležet.

Ranní odpad vyhoďte

Další den budou všechny kousky spáleného jídla a nečistot, které byly v oleji, zachyceny v želatinové hmotě na dně nádoby. Olej, jenž je na povrchu, slijte do nádoby čisté a želatinu z pánve zlikvidujte. Vyčištěný olej můžete určitě ještě několikrát použít pro potřeby hlubokého smažení, pokud nemáte jinou možnost. Zbylou želatinu z rozdělaného sáčku berte jako léčivý prostředek. Stimuluje sekreci žaludeční kyseliny, obnovuje zdravou sliznici stěny žaludku, udržuje tekutiny v trávicím traktu a podporuje střevní pohyby.

Zdroj: názory autora, www.wikipedia.com, www.housekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat