Prostreno.cz

Dejte sbohem zákeřným plísním v domácnosti

Černé fleky v koutech stěn, u oken a na sprchovém závěsu či sprchové zástěně? To je postrach všech bytů, domů a hospodyněk. Jak s tímto problémem zatočit? Pomoci dokáže i vysavač!

Nechutné plísně v domácnosti bychom v žádném případě neměli podceňovat. Kromě toho, že působí velmi neesteticky, jsou i extrémně nezdravé pro lidský organismus. V malých množstvích sice člověku neublíží, ale když se rozrostou, mohou způsobovat alergickou reakci. Takže, co s tím?

„Správná“ vlhkost jako základ

Jak už to bývá, prevence je to nejdůležitější. Tvorba plísní úzce souvisí s vlhkostí vzduchu v interiéru, proto byste ji měli udržovat optimální. Ideální vlhkost se pohybuje od 30 do 50 %. Za těchto podmínek by plísně vznikat neměly. Pokud nemáte ani ponětí o tom, jakou máte u vás doma vlhkost vzduchu, kupte si vlhkoměr.

Dále je na místě, zaměřit se na to, jak a kde věci skladujete. Ve vlhkém prostředí sklepa a podkroví není vhodné skladovat knihy, oblečení ani nábytek. Po koupání či sprchování nezapomínejte prostor koupelny pořádně vyvětrat. Pakliže se v ní neustále vlhkost drží, neukládejte zde žádné ručníky a další věci. Prevence nezabrala, a jak se říká, oheň je už na střeše? Nezoufejte a odstraňte již vzniklé škody.

Plíseň v koupelně

Asi nikoho nepřekvapí, že nejvlhčí místnost v domě je koupelna. Ta bývá často nedostatečně odvětrávaná a vlhkost vzduchu v ní by se dala doslova krájet. Vznikají zde tak naprosto ideální podmínky pro rozvoj plísně v koutech stěn, na sprchových závěsech, ale i v rohu vany, případně na spárách mezi kachlíčky. Tak s tím už je konec!

Začněte s čištěním sprchového závěsu. Ten většinou lze prát v pračce, proto ho tam neváhejte hodit. Trikem je přidat k němu dvě špinavé osušky, půl dávky saponátu a 50 gramů sody. Po vytažení z pračky nechte závěs řádně vysušit.

Na znečištěné spáry od plísně použijte bělidlo na prádlo, jehož 2 dcl smíchejte se třemi litry vody a směs dejte do rozprašovací láhve. Nastříkejte na znečištěné spáry a nechte působit alespoň hodinu. Potom vydrhněte klasickou houbou. Stejným způsobem lze „vycídit“ vanu a sprchový kout. Při práci nezapomeňte na ochranné gumové rukavice!

Plísně na stěnách a čalounění

Na bílých stěnách nevypadají černé mapy vůbec dobře. Použijte proto tutéž směs bělidla a vody a nechte působit 15 minut. Potom smyjte vodou a začněte se sušením mokrých úseků (pomocí fénu). Tento krok nepodceňte a sušte poctivě alespoň půl hodiny. A co s nadělením na čalouněných površích nebo matraci? Proti tomu lze bojovat s pomocí vysavače.

Plíseň z látky pořádně vysajte a nezapomeňte se pak zbavit sáčku a vyčistit nástavec, aby se houbovité spory nedostaly do ovzduší. Pokud vysávání nezabralo, přistupte k následujícímu kroku. Smíchejte čistý líh a teplou vodu v poměru 1 : 1 a namočte si do něj bavlněný hadřík. Roztok aplikujte nejprve na kousek čalounění, který není vidět (například dole).

Jestliže směs nezpůsobí poškození látky, přejděte na plochy s plísní. Postižená místa nejprve vydrhněte lihem a následně přejeďte houbou namočenou ve vodě. Vyčištěnou sedačku či matraci nechte vysušit nejlépe na slunci. V případě nouze vezměte do rukou opět fén.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat